İslam medeniyetinin ilk örneği Medine'de teşekkül etmiştir. Kınamak, azarlamak anlamlarına gelen Yesib  ismi, Medine ile değerlendirilmiştir. Yeni isimle başlayan değişim süreci,  İslam medeniyetinin ayırt edici özelliklerini gösteren örnekleri beraberinde getirmiştir.

Medine vesikasıyla farklı din ve  ırklardan olan insanların hak- hukuk esasları çerçevesinde, hoşgörüyle birlikte yaşayabileceği bir medeniyet  örneği ortaya koymuştur. Ensar ve Muhacir kardeşliğiyle bu erdemin imanın gereklerinden olduğu, İslam medeniyetinin kardeşlik esasına dayandığı vurgulanmıştır.

Mescidi Nebevi  vr Suffenin inşasıyla İslamın mescit merkezli, inanç odaklı ve ilim öğrenmenin herkese farz olduğu bir bilgi medeniyeti; yoksulun, kimsesizin himaye edildiği bir merhamet medeniyeti olduğu vurgulanmıştır.

Yeri bizzat Peygamberimizin sav tarafından belirlenen çarşıyla da İslam medeniyetinin iktisat anlayışının, helal lokma, helal kazanç, israftan kaçınma ilkeleri üzerine bina edildiği gösterilmiştir.

AYET: Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle davet et; onlarla en güzel yöntemle tartış.

Kuşkusuz senin Rabbin, yolundan sapanların kim olduğunu en iyi bilendir; O, doğru yolda bulunmaları da çok iyi bilir. (Nahl; 16/ 125)

Ey insanlar! Allah'a ve Peygamberine inanasınız, ona yardım  edesiniz, ona sygı gösterirsiniz  ve sabah akşam Allah'ı tesbih edesiniz diye Peygamberi gönderdik. (Fetih; 48/ 9)

HADİS: Sizden önceki insanların helak olmalarının sebebi, aralarından ileri gelen zengin kimseler hırsızlık yapınca suçun cezasını vermeyip zayıf ve fakir kimseler hırsızlık yapıca da ceza uygulamalarıdır. (Müslim)

AYET: Allah Kur'an'la rızası peşinde olanları selamet yollarına iletir ve onları, izniyle karanlıklardan aydınlığa çıkarıp kendilerini dosdoğru bir yola iletir. ( Maide;5/ 16)

Kim İlahi huzura iyilikle gelirse ona daha iyisi verilir; o gün onlar kıyamet dehşetinden  de etkilenmezler.( Neml; 27/ 89)

HADİS: İyi arkadaş ile kötü arkadaşın kişiye etkisi; Güzel koku satan kimse ile demir körükleyen kimsenin yanındaki kişiye etkisi gibidir.

Güzel koku satan kimseden güzel koku satın alarak ya da yanında bulunduğu müddetçe güzel koku hissedersin. Demir körükleyen kimsenin yanında ise ya elbiseni veya bedenini yakarsın ya da kötü koku hissedersin. (Buhari)