Araç sahipleri için önemli bir gelişme yaşandı. Hatta bunun için tarih verildi. Yeni düzenleme Temmuz ayından itibaren resmen yürürlüğe girecek.

Hem araçları hem de karayolu trafiğini daha güvenli hale getirmek için yeni kuralların uygulanmasını öngören düzenleme geldi. Temmuz 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenleme milyonlarca araç sahibini doğrudan ilgilendiriyor.

YENİ KURALLAR TEMMUZ 2024'TEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Geçtiğimiz yıl meydana gelen trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı dikkat çekici bir artış gösterdi. Bu durum yeni düzenlemelerin gelmesi için kaçınılmaz bir hal aldı. Temmuz 2024'ten itibaren zorunlu olacak olan kurallar, bu tür acı verici olayların azaltılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN YAYINLANAN YÖNETMELİK ZORUNLU HALE GELİYOR

Avrupa Birliği tarafından Kasım 2019'da yayınlanan yönetmelik, yeni düzenlemelerin uygulanacağı dört aşamalı bir plan içeriyordu. Bu planın bir parçası olarak belirlenen 7 Temmuz 2024 tarihi, araçlarda "geri görüş asistanı" kullanımını zorunlu hale getirecek.

'GERİ GÖRÜŞ ASİSTANI' KULLANIMI ZORUNLU OLACAK

Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanlığı'nın (BMDV) açıklamasına göre, geri görüş asistanları araçların arkasındaki insan ve nesnelerle çarpışmaları önlemeyi amaçlıyor. Bu asistanlar, sürücülere araçlarının arkasında olup bitenleri daha iyi görmelerini sağlayarak kazaların önlenmesine yardımcı olacak.

BMDV tarafından yayınlanan zaman çizelgesine göre, yeni yasanın hangi araçlar için ne zaman zorunlu hale geleceği net bir şekilde belirlenmiştir. 7 Temmuz 2024 tarihi, "tüm yeni araç tipleri" için C zaman aşamasında, "tüm ilk tesciller" için ise B zaman aşamasındaki tarih olarak belirlenmiştir.

MHP Lideri Bahçeli'den flaş Sinan Ateş açıklaması! MHP Lideri Bahçeli'den flaş Sinan Ateş açıklaması!

DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLERİN GEÇERLİ OLACAĞI TARİH

Geri Görüş Asistanı dışındaki diğer yükümlülükler, tüm yeni araç tipleri için 2026'nın başında tamamlanacak. Tüm ilk tesciller için ise en geç 2029'un Ocak ayında yürürlüğe girecek.

Bu düzenlemelerin uygulanmasıyla birlikte, Avrupa'da karayolu trafiğinin daha güvenli hale gelmesi ve trafik kazalarının azaltılması hedeflenmektedir. AB, sürücüler için bir dizi yükümlülük öngörüyor, en geç 2029'a kadar aşağıdaki yükümlülükler devreye girecek:

  • Otomobiller ve hafif ticari araçlar için gelişmiş acil fren yardım sistemleri
  • Acil durum şeritten ayrılma uyarı sistemleri
  • Akıllı hız asistanı
  • Uyuşukluk ve azalan sürücü uyanıklığı için uyarı sistemi
  • Dönüş destek sistemleri ve çarpışma uyarı sistemleri
  • Olayla ilgili veri depolama
  • Acil durum fren lambası
  • Lastik basıncı izleme sistemleri
  • Genişletilmiş baş darbe koruma alanı
  • Ağır ticari araçların yakın görüş alanının iyileştirilmesi

Gelecekte zorunlu olacak geri görüş asistanı, sadece yol güvenliğini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda tasarruf da sağlayacak.

Editör: İrem Nur Kaya