İsrail ve Gazze arasında bir çözümü olarak Mısır'ın, abluka altındaki Gazze'de devam eden çatışmaları sonlandırmak için "üç aşamalı bir ateşkes" ve esirlerin kademeli olarak serbest bırakılması teklifinde bulunduğu haberleri 

The Times of Israel gazetesinin aktardığı ve Suudi Eş-Şark internet sitesinden alıntı yaptığı bilgiler, Kahire'deki Mısır-Hamas görüşmelerine katılan bir kaynağa dayandırılarak, mevcut durumun düzeltileceği umuduyla gelişmeler yaşandı.Arap medyasında yer alan iddialara göre, İsrail-Hamas savaşında müzakere masasına dahil olan Mısır 3 aşamalı bir ateşkes planı teklif etti.

Mısır merkezli El Şark haber sitesine göre, Kahire yönetimi Hamas lideri İsmail Haniye’nin 4 gün süren ziyareti sırasında “Gazze’de 3 aşamalı bir ateşkes planı” teklif etti.

Haniye’nin “sıcak baktığı” belirtilen teklifte, ikinci bir ateşkes ve rehine takasının yanı sıra, savaşın ardından Gazze’nin kim tarafından yönetileceği de planlanıyor.

İlk aşama

Plana göre, ilk aşamada iki ila üç haftalık bir ateşkes ilan edilecek, Hamas elinde kalan rehineleri yaşlılar ve hastalardan başlamak üzere serbest bırakacak. İsrail, 120 Filistinli tutukluyu salacak. Bu süreçte Gazze Şeridi’ne gıda, tıbbi yardım ve yakıt akışı sağlanacak.

İkinci aşama

 Filistin’deki “bölünmeyi sona erdirmek” amacıyla bağımsız teknokratlardan oluşacak bir Filistin ulusal diyalog hükümeti kurulması için çalışmalara başlanacak. Bu hükümet, hem Gazze Şeridi’nin savaş sonrası yeniden inşasıyla ilgilenecek, hem de Batı Şeria’da tekrar seçim yapılmasının önünü açacak.

Üçüncü aşama

Son aşamada Gazze’deki tüm silahlı gruplar ve İsrail arasında “tam ve kapsamlı bir ateşkes” imzalanacak. İsrail askerlerini ve 7 Ekim’den sonra tutuklanan Filistinlileri kapsayan bir mahkûm takası gerçekleştirilecek. İsrail ordusu Gazze Şeridi’nden çekilecek ve yerinden edilen Filistinliler evlerine dönecek.

El Şark’a konuşan kaynaklar, “Gazze’de teknokrat hükümet kurulması” seçeneğine İsrail’in sıcak bakmayacağını, ancak ABD’nin devreye girerek Netanyahu’yu ikna edebileceğini aktardı.

Katar merkezli medya kuruluşu El-Arabi El-Cedid, İsrail’den rehine kaçıran Filistin İslami Cihad örgütü yetkililerinin takas anlaşması ve Gazze Şeridi’nin yeniden inşasını görüşmek üzere bu hafta Mısır’a gideceklerini belirtti.

Amerikan Washington Post gazetesinin haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim Hamas saldırılarından kısa süre sonra ABD lideri Biden’ı arayarak “Filistinlileri alması için Mısır’a baskı yapıp yapamayacağını” sordu. Biden  Netanyahu’ya, Kahire hükümetinin Filistinlilerin kitlesel şekilde yerlerinden edilmesinde herhangi bir rol oynamayı reddettiğini aktardı.

Gazeteye konuşan kaynaklar, bazı İsrailli yetkililerin bu talepte hâlâ ısrarcı olduğunu kaydederken savaş sonrası Gazze’ye ne olacağı konusunda Washington ile Tel Aviv arasındaki görüş ayrılıklarının keskinleştiği ifadesinde bulundu.

Editör: Nehir Durdağı