ABD Dışişleri Bakanlığı eski çalışanı Stuart Seldowitz'in New York'ta Mısırlı bir satıcıya yönelik defalarca tekrarladığı Müslüman karşıtı sözlü saldırısı, tepkilere neden olmuştu.

New York'taki bir seyyar tezgahta yiyecek satanlara karşı Müslüman karşıtı hakaretlerde bulunduğu iddia edilen eski ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanı Stuart Seldowitz'in gözaltına alındığı açıklandı.

Seldowitz, görüntülerinin internette yayılmasının ardından kendisiyle yapılan röportajlarda, yiyecek satıcısına "terörist" diyen kişinin kendisi olduğunu kabul etti.Seldowitz, seyyar satıcının Hamas'a destek verdiğini söyleyerek kendisini tahrik ettiğini savundu. Sosyal medyada viral olan  videolarda Seldowitz, günün farklı saatlerinde seyyar tezgahın önünde görülüyor.

"4 bin filistinli çocuğu öldürmüşsek, yeterli değil"

Bir videoda "Eğer 4 bin Filistinli çocuğu öldürmüşsek, bu yeterli olmadı" ifadesinde bulunuyor. Seldowitz, 40 milyondan fazla izlenen bir başka videoda da İngilizce bilmediğini söyleyen satıcıya "cahil" söyleminde bulunarak ailesinin Mısır gizli polisi tarafından işkenceden geçirilebileceğini aktarıyor.

Bir başka videoda da yakındaki bir kişinin "Bu adamı taciz ediyorsun" dediği duyuluyor. Ancak Seldowitz satıcıyı kast ederek "Yahudileri öldürmeyi seviyor" ifadesini kullanıyor.

Stuart Seldowitz, uzun yıllar Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda çalıştığı ve hatta bir dönem İsrail Filistin İşleri Bürosu'nda çalıştı. Eski Başkanlardan Barack Obama döneminde de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Direktörlüğü yaptı.

abd-210

Daily Beast, Seldowitz'in videoda görülen kişinin kendisi olduğunu teyit ettiğini ve "Sözün özü, evet benim" söyleminde bulundu. Seldowitz "terörü ve masum sivillerin öldürülmesini teşvik eden birine karşı yorum yapılması gerektiğini düşündüğünü" belirtti. Bir başka röportajında da "Olan bitenden pişmanım ve üzgünüm. Ama o anın sıcaklığında söylememem gereken şeyler söyledim" dedi.

ABD İsrail ordusuna yaptırım kararı aldı: İsrail'de tepkiye neden oldu! ABD İsrail ordusuna yaptırım kararı aldı: İsrail'de tepkiye neden oldu!

Seldowitz daha önce Gotham Goverment Relations adlı bir lobi şirketinde çalışıyordu. Şirketten yapılan açıklamada Seldowitz'in yaptıklarının "rezil, ırkçı ve şirkette uygulanan standartların altında olduğu" aktarıldı.

Kasım 2022'de şirketin yayımladığı bir basın açıklamasında Seldowitz "Dış ilişkiler başkanı" olarak tanımlanıyordu.Ancak şirketin kurucusu ve başkanı David Schwartz, Seldowitz'in beş yıldır şirket için herhangi bir iş yapmadığını ve unvanın onursal olduğunu ifade etti.

Editör: Nehir Durdağı