Şair ve bestekâr Mustafa Nafiz Irmak 1904 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 20. yüzyılın müzisyenleri arasında önemli bir isim olan Mustafa Nafiz Irmak, hayatında hiç evlenmedi.

Dış görünümü olarak sert ve sinirli olarak sanılmasına rağmen, aşırı titizliği ve evhamı ile tanınan tam bir İstanbul Beyefendisi idi. Mustafa Nafiz Irmak, öncelikle iyi bir şairdi. Müzisyen olduğu için de şiirleri müzik dili ile ifadesini bulduğunda ortaya çıkan bestelerde güzel olurdu.

Musiki çalışmalarına erken yaşlarında başladı. Dini musikimizi Ortaköy Camii imamı Hafız Aziz Efendi’den öğrendi. Bu bilgilerini Kocamustafapaşa Camii hatibi Hâfız Selahaddin Efendi’den aldığı derslerle genişletti.

Eyyûbi Ali Rıza Şengel Bey’den usul meşk etti. Bunlardan başka o yılların tanınmış musiki ustalarından yararlandı. Aynı zamanda duygulu bir şairdi. Yayınlanmış iki şiir kitabı vardır. Bunlardan birine “Körfezdeki Ses” adını vermiştir.

Yaşadığı sürece söz yazarı ve bestekâr olarak tanındı. Bir bestekâr olarak az ve güzel eserler besteledi. Bestekârlığa 1931 yılında “Sensiz bu sabah bir acı rüyayla uyandım” Suzinak makamında şarkısını besteleyerek başladı.

Yirmi kadar eseri biliniyor. Bunların içinde en tanınmışları Şevkefza makamında:

‘’Sebep sensin gönülde ihtilâla

Sürüklersin beni sonsuz melâle

Bilirsin müptelayım ben ezelden

Belâ-yı ateşe, belki, hayalen

Senin cevrin, senin zulmünle şadım

Niçin dursun figan-ı şule-zâdım

Benim sensin bu âlemde muradım

Düşürsen de beni sonsuz melâle’’

Karcığar makamında “Gülmezse yüzün goncaların kalbi kan ağlar”,

Saba makamında “ Sahilde saba rüzgârı ağlarken uyan sen” güfteli eserleridir.

Bestekârlığında Selahattin Pınar’ın etkisi büyük olmuştur. Aynı zamanda hafif ve boğuk bir sesle, temiz bir üslupla okurdu. 1975 yılında hayata gözlerini yumdu. Feriköy Türk Mezarlığı’na gömüldü.

Gülmezse yüzün goncaların kalbi kan ağlar Güllerle dolar görse gülerken seni dağlar Meşk etse sular şarkını bülbül gibi çağlar Güllerle dolar görse gülerken seni dağlar Beste: Mustafa Nafiz Irmak

Kalbim yanıyor her ne zaman ismini ansam Ruhum eriyor gözlerinin rengine dalsam Biçare gönül kahroluyor sensiz olursam Ruhum eriyor gözlerinin rengine dalsam

Beste: Talat Er..