Peygamber Efendimizin ashabı namazlarını tadili erkan üzere kılarlardı. Peygamberimiz sav şöyle buyurmuştur:

''Allah, Allah ashabıma konuşmayın. Onların yaptığı küçük bir hayır, sizin uhut dağı kadar yaptığınız hayır dan üstündür''

Namaz kılan kişi, namazını huşu üzere kalben namazın içinde olarak eda ederlerdi.

Dil ile duaları okurken, kalp ile dualarının anlamını yaşayarak namazlarından haz alırlardı. Huşu ile namaz kılan kişi, gerçek huzura erer.

Çünkü namazın manevi yönden en büyük kısmını huşu oluşturur.

İhlaslı olmak; Abdesti sadece Allah'ın rızasını kazanmak için yapmalıdır. Başka bir amaç gütmeden, sadece Allah'ın emri olduğu için ve Allah'ın rızasını kazanmak için namaz kılmak, namazın sevabını artırır.

Tadili erkan; Namazın rükünlerini yerine getirirken edebe riayet etmek demektir. Tekbir alırken elleri edeplice kaldırıp tekbir almak, ayakta sağa sola yaslanmadan, Allah'ın huzurunda durduğunun bilinci içinde olarak durmak, duaları usulüne uygun bir şekilde okumak, anlamlarını düşünmek, rükuda edeplice durmak, rükudan doğrulduktan sonra ayakta '' sübhanallah'' diyecek kadar durduktan sonra secdeye gitmek, secdede alnı ve burnu yere koymak, Allah'a  en yakın olan yerin secde olduğunu bilmek, netice olarak gönlünü hep Allah ve namaz ile meşgul etmek tadili erkan demektir.Bunlar namazın yaşanması gereken güzelliklerindendir.

Namaz kılan kişi, helal yiyeceklerle beslenmeli. Haram yiyerek beslenen kişilerin namazdan tat almaları mümkün değildir.

Haramla beslenen vücut Allah'ın llah'ın emirlerindendir.

Namaz kılan kişi gösterişten sakınmalıdır. Başkasının bilmesi için ya da desinler diye namaz kılmak kalbe huzur vermez. Kalbe huzur veren namaz, gösterişten uzak sadece Allah'ın rızasını kazanmak için kılınan namazdır.

Gösteriş için namaz kılanlara Kur'an'ı  Kerim şöyle buyuruyor:

Maun Suresi ayet 4,5,6,7 ayetlerinde: Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar. onlar, gösteriş için namaz kılarlar. hayra da mani olurlar. 

Münafıklığın alametlerinden biride; bu kişi dindar desinler diyerek namaz kılar...ve insanların itimadını kazanmak için gösteriş yapanlardır.