İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin kıyısından Gazze şehrine doğru kademeli olarak ilerleyişe geçtiğini duyururken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan Tel Aviv yönetiminin uzun vadeli Gazze planının işgal olduğunu ortaya koyan açıklamalar geldi.

Kudüs'te İsrail Polisi'ni bıçaklayan bir Türk Vatandaşı öldürüldü! Kudüs'te İsrail Polisi'ni bıçaklayan bir Türk Vatandaşı öldürüldü!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki akşam Amerikan televizyonuna yaptığı açıklamada Gazze’nin güvenlik sorumluluğunu ‘süresiz’ olarak üstleneceklerini söyleyerek, İsrail’in işgal planını açıklamış oldu. Böylece Batı Şeria’dan sonra Gazze’nin de İsrail işgaline girmesi hedefleniyor.

Gazze’deki güvenlik sorumluluğunun “belirsiz bir süre için” İsrail’de olacağını belirten Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan genel bir ateşkesin söz konusu olmayacağını söyledi.

ABD merkezli ABC televizyonuna röportaj veren Netanyahu, savaş sona erdikten sonra İsrail’in “belirsiz bir süre boyunca” Gazze Şeridi’nin “genel güvenlik sorumluluğunu” elinde tutacağını söyledi.

Netanyahu, “Bu güvenlik sorumluluğuna sahip olmadığımızda, Hamas terörünün hayal edemeyeceğimiz boyutta patlamasıyla karşı karşıya kalırız” ifadelerini kullandı. Netanyahu’nun kullandığı “güvenlik sorumluluğu” ifadesinin, 1993’te imzalanan Oslo Anlaşması’nda, Batı Şeria’da yerel yönetimin Filistin’e, güvenlik sorumluluğunun ise İsrail’e ait olduğu bölgelere referans verdiği belirtiliyor.

İsrailli yetkililer savaştan sonra Gazze’yi işgal etmek istemedikleri konusunda ısrar ederken, söz konusu ifadenin fiili işgali meşrulaştırmak adına tercih edilmiş olabileceği değerlendiriliyor. İsrail’in askeri varlığını Gazze’de uzun süreli bulundurmaya yönelik planları kulislerde dile getirilse de İsrail Başbakanı bunu ilk kez kamuoyu önünde ifade etmiş oldu.

Rehinesiz ateşkes yok

Genel ateşkesi ancak Hamas’ın Gazze’de tutulan yaklaşık 240 rehinenin tamamını serbest bırakması halinde kabul edeceklerini belirten Netanyahu, “Bu amaçla ateşkes olur ve biz de bunun olmasını bekliyoruz” diye konuştu. “Hamas’a karşı işleyen tek şey bizim yaptığımız askeri baskı” diyen Netanyahu, olası bir ateşkesin “savaş seferberliğine” ve “rehinelerin geri alınması için gösterilen çabalara” zarar vereceğini savundu. Netanyahu, yardımların Gazze’ye girmesi ya da esirlerin tahliyesi için şartları değerlendireceklerini ancak bunun “kısa süreli duraklamalarla” sınırlı olacağını söyledi.

Gazze Şeridi’ni kuzey ve güney olarak ikiye ayıran İsrail ordusu, kuzeydeki Gazze kentini tam kuşatma altına almış durumda. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün gece yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin kuzeyden ve güneyden Gazze şehrinin “kalbine” doğru ilerleme kaydettiklerini söyledi. Gazze kenti dün gece de yoğun bombardımana tutuldu.

Editör: Nehir Durdağı