İbn. Abbas derki; Resulullah (sav) Medine'ye hicret ettiğinde Medineliler ölçüde insanların en fazlayapanları idi. Cenab-ı Allah, Mutaffifin suresini indirince artık ölçü ve tartıda hile yapmayı terkettiler.

HÜMEZE SURESİ MEALİ: İnsanları arkadan çekiştitiren, ayıplayan, yüzlerine karşı dil uzatan ve mal biriktip onu saymayı adet edinen kimselere yazıklar olsun.. Malının kendisini ölümsüz kılacağını sanıyor.. Hayır, malı kendisine fayda vermez. Mutlaka O Hutameye atılacaktır. Hutamenin ne demek olduğunu bilirmisi.. O, Allah'ın tutuşturulmuş ateşidir. Onun acısı yüreklere kadar çöker. O, ateş onların üstüne kapatılacaktır. Uzun sütunlara bağlı oldukları halde.''

İbn. Ömer anlatır; Resulullah sav yanımıza geldi ve şöyle buyurdu; ''Ey muhacirler topluluğu Beş haslet vardır ki, onları yapmanızdan Allah'a sığınırım, onlarla imtihan edildiğinizde haliniz perişandır.

Bir topluluk içerisinde kötülükler sayılır, hatta hatta açıkca işlerlerse içlerine veba ve geçmiş nesillerinde açlıklar yaygınlaşır. Ölçü ve tartıyı noksan yaparlarsa kıtlık geçim sıkıntısı ve devlet başkanının zulmü ie cezalandırırlar. Mallarının zekatını vermezlerse gökten üzerlerine yağmur yağmaz.

Hayvanlar olmazsa kendilerine yağmur bile verilmez. Allah ve Resulüne verdikleri sözü bozarlarsa Allah kendi dışlarından düşmanı musallat eder, düşman onların ellerinde bulunan şeylerin bir kısmını alır. İdarecileri ve bilginleri Allah Te'ala'nın kitabı ile hükmetmezler ve Allahın indirdiği hükümlerde serbest hareket ederlerse Allah onların azaplarını kendi aralarında meydana getirir. ve birbirlerine düşerler.

İmamı Malikin İbn. Abbas'tan rivayeti şöyledir; Bir topluluk içerisinde devlet malından hırsızlık yaygınlaşırsa Mutlaka Allah onların kalplerine korku verir.

Bir topluluk içerirsinde zina yaygınlaşırsa mutlaka içlerinde ölüm çoğalır. Bir toplulu içerisinde ölçü ve tartıyı noksan yaparlarsa kesin olarak Allah onların rızıklarını keser. Bir topluluk haksız olarak hükmederse mutlaka aralarında kan davaları yaygınlaşır. Bir kavim ahdini bozarsa mutlaka Allah üzerlerine düşman musallat eder.