SEÇİM çalışmalarında öne çıkanlar yerel değil de genel anlamda ilklerle dolu geçti. Bugün seçim kapsamındaki son yazımız. Yarın sandığa gidiyoruz. Belki bu tek konuya çok daklandığımız için bıktık seçim söylemlerinden. Belki de seçim sonrasına ötelenen sorunların içimizde birikmesinden yorulduk. Neyse ki bitti. Biz de bittik. Seçim nedeni ile öne çıkanları gözden geçirelim istedik:

1- Cumhurbaşkanı olarak Sayın Erdoğan’ın tek başına kampanyayı yönetmesi. 60’tan fazla il, 60 civarında ilçe mitingi yaparak, ulaşılmaz bir rekora imza atması. Örneğin dün İstanbul’da 8 miting düzenledi. Bugün 6 ilçe toplantısına katılacak. Gazetelerin dış kapağında günlerdir Erdoğan’ın tam sayfa seçim ilanı var. Tüm ulusal TV’lerde canlı yayına çıktı. Sempozyumlar, açılışlar, törenlerde hep Erdoğan göründü. Aday tanıtım toplantısından itibaren Sayın Cumhurbaşkanı idi seçimin başrolünde... Bırakın yorulmayı, bunca konuşmasına rağmen ses tellerinde bile en küçük bir sıkıntı olmadı. Bu enerjiye şapka çıkartılır.

2- TBMM Başkanlığı ve Başbakanlık yapmış bir ismin, yerel seçim nedeniyle cadde cadde, sokak sokak dolaşması da bir ilk oldu. 1 numaralı plakadan, normal resmi plakaya geçiş ve siyasi yaşamda risk almak da görülmedi bugüne kadar.

Genel başkan alternatifi

3- İstanbul’da aday bulamayan CHP, genç Ekrem İmamoğlu’nu sürdü. Tanınmayan, bilinmeyen bu aday büyük prim yaptı. CHP’nin de önüne geçti. Partisi için umut oldu, genel başkanlık için ise alternatif...

4- Cumhur ve Millet İttifakı arasındaki söz düellosu İstanbul için çok geçerli değildi. Yıldırım-İmamoğlu rekabeti centilmen ve hoşgörüyle oluştu.

5- Sayın Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemlerini yumuşatma ve çeşitlendirme görevini de üstlendi. Gerginlikleri yatıştırıcı göründü.

6- Mustafa Sarıgül’ü büyükşehir adayı yapan CHP, bu dönem Eyüp istikametini gösterince, Şişli’nin efsane ismi tekrar DSP’ye döndü. Sarıgül, CHP’de oy bölünmesine neden olabilir.

7- DSP’nin mağdurlara şemsiye olması, Demokrat Parti (DP) ile stepne görevi yapması siyasilere yedek kapı oldu.

8- Saadet Partisi bir yere kadar Millet İttifakı’na katıldı, bazı bölgelerde tek başına Erdoğan muhalefeti yaptı. Eski dostlar rakip oldu.

9- HDP en renksiz, mücadeleden uzak, çekingen ve B planı uygulayan parti. PKK ile bütünleşmesi ithamlarına cevap vermezken, kapalı kampanya yürütebildi. Doğu Anadolu’da yoğun, büyük kentlerde yok. Oyları Cumhur İttifakı’na değil. Öyleyse Millet İttifakı tarafında.

10- Mersin çok konuşuldu. İYİ Parti ve CHP anlaşamadı. İYİ Parti adayı evraklarını zamanında teslim edemedi. Seçimden düştü. DP’ye gitti. O da olmadı. Yerine vekaleten Ayfer Yılmaz aday oldu. Millet İttifakı, Mersin’de altın tepsiyle ikramda bulundu desek yeridir. Yine de belli olmaz. Beka yerel seçimde

11- MHP, Cumhur İttifakı’nın tam destekleyicisi olup 2014 kazanımlarını yeterli gördü. Pazarlık yapmadı. Tabanda münferit ayrışmalar oldu. Ordu gibi birkaç ilçe dışında ittifakta tam uyum ve destek hakim.

12- Beka tartışması ilk kez yerel seçimde ön plana çıktı. Cumhur kanadı hem proje sundu hem de beka vurgulamasıyla ülke çapında yeni bir kavram mücadelesi verdi.

13- Ankara’da Mansur Yavaş, sahte senet olayı ile itham edildi. CHP, 25 yıldır ilk kez Ankara’da umut gördü. Eski ülkücü ve MHP’li Yavaş’ı yine deniyor. Karşısında 5 dönemlik Kayseri ustası Mehmet Özhaseki var. Ancak Ankara proje değil, sahte senet ile etik tartışması yaptı.

14- YSK onaylı bazı adayların FETÖ ve PKK ile bağlantılı oldukları iddiası da öne çıktı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu seçim sonrasını işaret etti.

15- CHP’de liderlik yarışı yapan Muharrem İnce pek ortalıkta görülmedi.

16- Parti kuracağı öne sürülen Abdullah Gül ve arkadaşlarının da sesi hiç çıkmadı.

17- Muğla’da fiyakalı Fethiye ve Bodrum ilçe başkanları, bağımsız aday olarak dikkati çekti. Alacakları oy merak konusu.

18- Ekimden bu yana seçim gündemli yaşayan ekonomimiz alarm veriyor. Birçok yönetmelik, iyileştirme, yenilik ve kolaylıklarya ekonominin yarası sarılmaya çalışıldı. KDV, ÖTV indirimleri, imar barışı, askerlik yasası, vergi kolaylığı, tanzim satışlar, yeni atamalar vs.

19- İlk kez seçim sonuçları bazı partilerde ya lider ya da kadro değişikliğine yol açacak.

20- Bu seçimlerde anketörler işsiz kaldı! Anket sonuçları yayınlanmadı. Anket yaptıran da azınlıkta kaldı.

Dahası da var. Ama yerimiz dar. Size göre öne çıkanlar da olabilir. Ama Allah’tan önümüzde seçim yok. 4.5 yıl rahatız. Çünkü bir yıldır seçimle yatıp seçimle kalkıyoruz. 24 Haziran seçimlerinden 3 ay önce başlayan mücadele bugüne kadar sürdü. Yani bir yıldır ülkenin tek gündemi seçim oldu. Hayırlısı