Gel de Fatih Erkoç'un şarkı sözlerini mırıldanma; "Oynatmaya az kaldı doktorum nerede?". Hastalık; doların ateşinin yükselmesi. Doktor; Merkez Bankası. Ne kadar gayret etse de, önlem paketleri açıklasa da, doların ateşi bir türlü düşmüyor. Görüntü iç açıcı değil. Bu konuda Merkez Bankası'nın ne yeterli birikimi var ne de hastayı iyileştirecek donanımı. 

 

Dolar, kıvrak dansöz gibi. En ufak tıngırtıda başlıyor oynamaya. Hızla yukarı. Daha da yukarı. Biraz dinlenme. Yavaş yavaş acele etmeden aşağı. Ancak yükselmeye başladığı seviyeden hızla yukarı. Pakistan-Hindistan kapışıyor. Dolar, yukarı seyir izliyor. Trump, Kuzey Kore lideri ile anlaşamadan masadan kalkıyor. Dolar dansözü, dansa başlıyor. ABD beklentilerin üzerinde büyüyor; büyümeye FED'in etkileri tartışılıyor. Dolar, yukarı seyrini sürdürüyor. Dolar dansa başlayınca, Türk lirasının keyfi kaçıyor. Düşüşe geçiyor. Hafta boyunca 5.30 civarında dalgalanan kur, ABD’den gelen büyüme verisinin de etkisiyle önce 5.34’e, daha sonra da 5.39’a kadar yükseldi. Dansöze boyun eğen Türk lirası, gelişen ülke para birimleri arasında dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi oldu. 

 

Doların yükselip liranın değer kaybetmesinde ABD’nin S–400 rahatsızlığı, Trump'ın damadının Maliye Bakanı ile ekonomik konularda sohbeti, Çin’in İzmir Başkonsolosluğunu kapatması ve de piyasa dedikoduları da etkili oldu. Gelelim seçime. Bilindiği gibi seçim bol müzikli geçiyor. Müziğin olduğu yerde dolar durur mu? Durmaz, coşar. Seçim kazanmak için vaat lazım. Ve de somut ekonomik eylemler. Örneğin; faiz indirimi... Piyasaya sorsanız, faiz indiriminin ne yeri ne de zamanı. Ancak birileri faiz konusunda kararlı, haklı da. Ancak ekonomik veriler maalesef buna elvermiyor. 6 Mart'ta, TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var. Finans kuruluşları toplantı öncesinde faiz indirimi konusunda, olumsuz görüş bildirse de, seçmene şirin görünmek, ekonomi iyi yolda mesajı vermek için, Merkez Bankası faiz indirimine gidebilir. Ki piyasalarda bu beklenti oluştuğu için de, ABD Doları/TL kurunu olumsuz etkiliyor. 31 Mart'a kadar dolar, değme dansözlere taş çıkartırcasına kıvırmaya devam eder. Doğru olan, dansözün raksını, müziği sonuna kadar açarak dinlemek: 'Oynatmaya az kaldı doktorum nerede?'