BIZ bu çekilme masalını daha önce de dinlemiştik. Beyaz Saray’dan, savunma bakanlığından açıklama gelmişti. DEAŞ ile mücadelenin bittiği ve de ABD askerlerinin bölgeden çekileceği söylenmişti! Çok değil üç beş gün sonra, Pentagon bu çekilmeyi yalanlamış ve ABD askerlerinin bölgede kalmaya devam edeceklerini açıklamıştı. Sıcak gündeme gelirsek, Beyaz Saray’dan gelen açıklamalar ülkemiz için, güzel bir HABER olarak görülüyor. Etkilerini anında gördük. 

Dolar 5.37’den, 5.20’e kadar geriledi. Ülkemiz psikolojik olarak bir nefes aldı. Ama hemen atlamamakta, süreci takip etmekte, en önemlisi Pentagon’dan gelecek açıklamaları beklemekte yarar var. Ki ilk açıklamada da geldi: ‘Askerimiz çekilse bile yerel güçlerle çalışmaya devam edeceğiz.’ (Yerel gücün kim olduğunu hepimiz biliyoruz). Çünkü ABD yönetiminde, asker ile siviller arasında, iki başlılık var. Birinin ak dediğine, diğeri kara diyebiliyor. Ki, bunun örneklerini çok gördük. Öte yandan çekilme takvimi ile birlikte, eş zamanlı olarak, ABD’nin bir türlü vermediği Patriot füze sistemlerini, vermeye kalkması da ilginç! 

Satranç hamlesi mi 

Bu hamleler Türkiye’nin ‘operasyon’ kararlılığını görüp, durdurmak için bir satranç hamlesi olabilir mi? Çünkü ABD’nin Irak, Suriye, İran ve Türkiye özelinde ki, kürt devleti planları bir günlük bir değil. Bu onların asırlık stratejileri. Bu planları uygulamak için Barzani’nin arkasında nasıl durdukları, hepimizin malumu. Ve Suriye... Adamlar buraya 20 bin TIR dolusu silah gönderdiler. 25’in üzerinde üs kurdular, işgal ettikleri bölgeyi, yandaşları teröristlerle birlikte oya gibi örüyorlar. Bu görüntü ABD’nin bir anda niçin çekilmeye karar verdiği konusunda bizi şüpheye düşürüyor. Özel eğitimli 10 bine yakın Barzani peşmergesinin, sınırımıza yerleştirilme planı da bir garip. PYD ile bizim aramızda tampon olacaklarmış! Konuyu bölgede yıllarca görev yapmış, PKK teröristlerine karşı yıllarca savaşmış ve de ABD’yi çok iyi tanıyan, Emekli kurmay Albay Hasan Barsı Vural’a sordum. O da temkinliydi.

Taktik olabilir 

‘Bekleyip görelim. ABD stratejileri 3 günlük değildir. En kısa olan yarım asırlıktır. Bu planlar bir gecede değişmez. Bu onların DEVLET politikasıdır. Barzani’nin petrolü, doğalgazı oldukça, Irak’la 50 yıllık petrol anlaşması dolapta durdukça, İran’ın etki alanı artıkça, tam anlamı ile oradan çekileceklerini sanmıyorum. Göstermelik çekilmeler olabilir. Ancak piyonları hep köşe başında olacak, Ve orada ABD desteği ile ABD menfaatlerini korumaya devam edeceklerdir. Ayrıca operasyon moduna giren, Türk Ordusu’na karşı zaman kazanma taktiği de olabilir.’ Peki, bir anda PATRİOT’ların verilmesini nasıl yorumlanabilir? ‘Bu S-400’e karşı yapılan bir hamledir. ABD yönetimi alın size Patriot. S-400’leri almayın, NATO sistemine uymaz diyor. Ama bana kalırsa Türkiye alacak. Alması da lazım.’ Öze dönersek son 24 saat baş döndürücü gelişmeler, gündemimizi sarstı. Ancak diğer yanda İsrail’e yavru, kardeş bir KÜRDİSTAN planının arkasında duran ve siyonist-haydut İsrail devletini kayıtsız şartsız, destekleyen, evangalistlerin, yönetimde önemli yerlerde olan yahudi lobisinin bu işe ne diyeceği de önemli. Çünkü ABD yönetiminde gerek evangelistler, gerekse Yahudi lobisi çok etkili. Bunu da göz ardı etmemekte yarar var. Özetle dostlar ABD’nin gerçek anlamda Suriye ve bölgeden çekileceğine sanmıyorum. Bekleyip görelim bakalım.