CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının İstanbul Üniversitesi tarafından iptal edilmesi, siyasette büyük yankı uyandırdı. Bu gelişme sonrası ana muhalefet partisinin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olurken, parti kaynakları kampanyadan geri adım atılmayacağını ve hukuki sürecin sonuna kadar takip edileceğini vurguladı.
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında ele alınan konular arasında İmamoğlu'nun diplomasının iptali de yer aldı. Parti yönetimi, bu kararın hukuken geçerli olmadığını belirterek ön seçim sürecini değiştirmeme ve kampanyayı hızlandırma kararı aldı. Ayrıca, yargıdan çıkacak olası bir iptal kararına karşı tüm hukuki yolların kullanılacağı açıklandı.
"Bu İmamoğlu'nu Daha da Büyütür"
İmamoğlu'nun diplomasının iptal edilmesine yönelik kamuoyunda oluşan rahatsızlığa dikkat çeken CHP kurmayları, "Türkiye'de diploması tartışılacak kişi İmamoğlu değil, başkasıdır" açıklamasında bulundu. Parti yetkilileri, yaşanan sürecin AK Parti ile CHP arasındaki oy farkını CHP lehine açtığını savunarak, "Bu tartışma onlara yaramaz. İmamoğlu'nu daha da büyütür. Son kamuoyu yoklamalarına göre, aramızda 3, 5 puanlık fark var" ifadelerini kullandı.
Parti yetkilileri, ön seçim takviminin değiştirilmeden devam edeceğini ve 23 Mart'ta gerçekleştirilecek seçimlerde yüksek bir katılım beklendiğini açıkladı. Erken seçim talebinin daha yüksek sesle dile getirileceği belirtilirken, İmamoğlu'nun halk buluşmalarının toplumda geniş yankı uyandırdığı ifade edildi. CHP yetkilileri, "İmamoğlu, doğrudan Erdoğan'ı hedef alıyor. Toplumdaki, 'Erdoğan, yönetimden bağımsız bir lider' algısı yıkılıyor. Türkiye'deki hemen her alanda kararlar, tek bir kişi tarafından alınıyor. O yüzden direkt eleştirilmesi etkili oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
İptal Kararı Sonrası Hukuki Süreç
İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan tarafından hazırlanan bilgi notunda, sürecin nasıl ilerleyeceğine dair şu bilgilere yer verildi:
"Diplomanın iptali, idari işlemin geri alınması şeklinde yeni bir idari işlemdir. Bu nedenle idari işleme karşı, İstanbul İdare Mahkemeleri'nde dava açılacaktır. Davanın aleyhe sonuçlanması halinde, istinaf yoluyla Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurulacaktır. İstinaf incelemesi neticesinde Danıştay 8. Dairesi'ne temyiz incelemesine gidecektir. Dava sürecinde bir yürütmeyi durdurma kararı verilmemesi halinde yükseköğrenim mezuniyeti bulunmayacaktır. Bu soruşturmanın yetki saptırması olduğu, dolayısıyla 'yargı tacizi' olarak kategorik konumlandırılması nedeniyle de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 18'inci maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) de çift şeritli başvuru yapılacaktır."
Pehlivan ayrıca, "Bu sürecin İmamoğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını engellemeye yönelik bir hamle olması nedeniyle bu hukuksuzluğa iştirak ederek demokratik seçim sürecine müdahale eden herkes hakkında görevi kötüye kullanma suçunun yanı sıra, 'Anayasa'yı ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan suç duyurularında bulunulacaktır" ifadelerine yer verdi.