Ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye'deki stadyumların deprem riskini tek tek açıkladı.

3-4-3 Digital Youtube kanalına konuşan Ercan, şunları söyledi:

"Stadyumlar için bir yönergenin çıkartılması lazım. Stadyumlarda taraftarın oturduğu o basamaklar sağlam mı, değil mi? Altyapı sağlam mı değil mi? Deprem olduğunda seyirciler ne yapacak? Aradaki merdivenler kaçış için yeterli değil. İnsanlar neyapacak? Tribünlerin arkasındaki yerlerden atlamaya çalışacaklar.

İnsanların deprem anında çıkış kapısına yöneleceklerdir. Bu kapıların önünde toplu ölümler olacak. Aynı zamanda kapıları kapatıyorlar. O kapılar sanıyorum sürgülü. Sürgülü kapılar son derece sakıncalıdır. Sıkışır, açılmaz. O kapıların ittiğin zaman açılması lazım. Buna bir çözüm yolu bulmak gerekiyor. Depremlerde genelde en büyük ölümler çıkış kapısı önünde kitlesel ölümlerle olur. Stadyumlar bu açıdan kitlesel ölüme çok uygundur şu anda.

Burada tek kurtuluş şu olabilir: Taraftarın stadyumun dışına çıkacağına, içinde kalması gerekir. Top oynanan alana girmesi gerekiyor herkesin. Onun için o aralıkların açılması gerekir. Düşünün siz arada bir yerde oturuyorsunuz. Ne öne ne arkaya ne de yana gidebileceksiniz! Ve altınızın çöktüğünü  düşünün. Sizi her şey bekleyebilir. Veya ikinci üçüncü kattasınız, o zaman yeşil alana nasıl ulaşacaksınız.

Deprem anında seyirciler ne yapmalı? Önce stat sağlam olacak. Sağlamsa herkese 'Deprem olursa sakın bir yere kaçma. Otur oturduğun yerde' diyeceksiniz. Çünkü stadyumda kaçış başladığı anda kitlesel ölümler olur. Bu konu çok çok önemli.

Fenerbahçe Ülker Stadyumu deprem açısından çok kötü. Fenerbahçe Stadı'nın bulunduğu yer çok kötüydü. Kurbağalıdere'de. Yer yer çökme, sıvılaşma, oturmaların olabileceği bir yerde. Aziz Yıldırım orada güçlendirme işlemleri yaptı sanıyorum. Neler yaptı bilmiyorum. Kaldı ki kendisi bir inşaat mühendisi. Gerekenleri yapmıştır.

Beşiktaş'ın stadı Vodafone Park orta, kötü. Eskiden Dolmabahçe, Mithatpaşa ve İnönü ismi verilen stat Osmanlı İmparatorluğu Sarayı'nın arabacılarının kaldığı ahırlarının bulunduğu bir yerde inşaa edildi. Dere ağzında bulunan bir yerdir. Genelikle gevşek birimlerinin bulunduğu bir kesimdir. Sonradan sıfırladılar. Yeniden aynı yere yaptılar. Aynı yere yapmalarını ben hiç uygun görmedim. Daha farklı yere yapabilirlerdi. Sonuçta ne kadar kazıdılar bilmiyorum, yani ana kayaya oturttular mı, oturtmadılar mı bilmiyorum ama yeşil sahayı sanıyorum bayağı aşağıya indirdiler. Eğer tribünleri ana kayaya oturtturdularsa sorun yok. Ama eski tribünler bulunduğu yerde duruyor. Eski Açık'ın olduğu yerde bir çekince olabilir.

Trabzonspor'un Şenol Güneş Stadı'nın yeri de iyi değil. Denizin içinde bir dolgu yapıldı. O dolgunun üzerine stat yapıldı. Oysa dağlık kesimde stat için fevkalede uygun yerler vardı. Eski uygarlıklarda sahalar vadilere yapılmıştır. Trabzon da stat için vadi içini kullanabilirdi. Trabzonlular'ın bu avantajı kullanmamasını hayretle karşılıyorum. Ama orada bir deprem dalgası olur mu? Hayır olmaz."

Ercan'ın statlar için verdiği deprem karnesi şöyle:

Atatürk Olimpiyat Stadyumu - Sağlam
Beşiktaş Vodafone Park - Orta kötü
Fenerbahçe Ülker Stadyumu - Çok kötü
Galatasaray Nef Stadyumu - Çok sağlam
Başakşehir Fatih Terim Stadı - Çok sağlam
Trabzon Şenol Güneş Stadyumu - İyi değil
Altay Alsancak Stadyumu - Orta
Göztepe Gürsel Aksel Stadı - İyi
Bornova Aziz Kocaoğlu Stadı - İyi
Yeni Adana Stadyumu - Orta kötü
Kayseri Kadir Has Stadyumu - İyi
Konya Stadyumu - İyi
Gaziantep Stadyumu - İyi
Alanya Stadı - Çok iyi
Antalya Stadı - Çok iyi
Sivas 4 Eylül - Çok iyi
Hatay Stadı - Çok kötü
Ankara Eryaman Stadyumu - İyi
Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu - İyi
Giresun Stadyumu - Orta iyi
Samsun 19 Mayıs Stadyumu - Orta

Editör: Grlyrtts