İslam dininin beş temel  esaslarından biri de  Müslümanın Ramazan ayında oruç tutmasıdır.

Oruç, niyet ederek tan yerinin  ağarmaya başlamasından  Yani imsak vaktinden itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsi ilişkiden uzak durmak  suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Oruç, bizi dünyada kötülüklerden  sakındıran, ahirette cehennem ateşinden koruyan ve günahlarımızın bağışlanmasına vesile olan önemli bir ibadettir.

Peygamber sav efendimiz şu müjdeyi veriyor: '' Kim inanarak ve mükafatını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır'' (Buhari)

ORUÇ MÜSLÜMANIN AHLAKINI GÜZELLEŞTİRİR: Oruç belirli bir süre sadece aç kalma olayı değildir. Oruç, köklü bir irade terbiyesi; insanı kötü alışkanlıklardan temizleyen, iyi huylar kazandıran bir ahlak eğitimidir.

Efendimiz sav şöyle buyuruyor: '' Her kim yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi bırakmazsa, Allah onun yemesini, içmesini bırakmasına değer vermez''. (Buhari)

Oruç kötülüklerden korur: '' Kur'anı Kerimde '' Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sizin üzerinize de oruç farz kılındı, ta ki korunasınız'' buyurarak orucun hikmetine dikkatimizi çekmiştir.

Oruç Kimlere farzdır: '' Bir kimseye orucun farz olması için kendisinde üç şartın bulunması gerekir: 

1- Müslüman olmak,

2- Akıllı olmak,

3- Ergenlik çağına gelmiş bulunmak. Bu şartla kendisinde bulunduğu halde oruç tutamayacak derecede  hasta olanlar ile yolcular, oruç tutmayabilirler.   Hastalar iyileşince yolcular da memleketlerine  dönünce tutmadıkları orucun kaza ederler. Ergenlik çağına girmeyen çocuklara oruç farz değildir. Lohusa olan kadınlarla  adet gören kadınlar bu hallerinin devam  ettiği günlerde oruç tutamaz,  namaz kılmazlar.  Bu sebeple Ramazan ayında tutamadıkları oruçları Ramazandan sonra uygun bir zamanda kaza ederler, yani; Gününe gün tutarlar.

RAMAZAN AYININ BAŞLANGICI:

Farz olan orucun vakti, Ramazan  ayıdır. Bu sebeple Ramazan ayının başlangıcı ile bayram gününün doğru olarak belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Ramazan ayı ile bayramları, hilali gözerek tesit etmek esas olmakla birlikte bunlar, astronomi ilminden yararlanarak hesaplada tesbit edilebilir. Maksat, Ramazan ve bayramların doğru olarak belirlenmesidir.

Nitekim, namaz vakitleri de Kitap ve sünnete güneşi hareketi ile daha doğrusu dünyanın güneş etrafında dönmesi ile meydana gelen ışık ve gölge durumlarına bağlanmışken bugün, bunlar dikkate alınarak namaz vakitleri hesapla belirlenerek takvimlerde gösterilmektedir.

Ramazan ayı aynı zamanda Zekat ayıdır. Zenginler, bu ayda mallarının zekatlarını vermekle mükelleftirler. Sahabe devrinde Müslümanlar Ramazan ayından bir ay önce zekatlarını fakirlere verirlerd. Bundan gaye, Fakirle daha bir ay önce o zekat parasıyla bir aylık nafakaların alırlar ve Ramazaını rahat bir şekilde eda ederlerdi. Bir çok zenginimiz de Ramazan ayı içinde zekat vermeyi tercih ediyorlar.

Biz Ortadoğu Gazetesi  camiasında çalışan elemanlarla Müslüman Türk Halkının ve İslam aleminin gelecek ramazan ayını şimdiden tebrik ediyoruz. Cenabı Allah Yüce Milletimizi nice Ramazan ayına kavuşmasını diliyorum.   

NOT: Ramazan ayı boyunca gazetemiz Oruç hakkında bilgi vermeye devam edecektir.