Regaib gecesi Recep ayının ilk Cuma gecesidir.
''Regaib, regime’nin çoğuludur.  Regibe de çok bağış ve iyilik demektir. Buna göre Regaib gecesi demek, müminlere Allah'ın rahmeti, lütuf ve ihsanının bol bol verildiği gece demektir.
Yoksa genel anlayışa göre peygamberimizin ana rahmine intikal gecesi demek çok yanlıştır. Çünkü bu konuda bir dayanağı yoktur.
Ancak, yapılan dua ve ibadetlerin kabul edildiği ve Cenabı Hakkın rahmet ve lutfunun bol bol ihsan edildiği bir gece olarak kutlana gelmiştir.
Bu geceye mahsus Regaib namazı olarak kılınan namazın da bir dayanağı yoktur.
Çünkü ne peygamberimiz böyle bir namaz kılmış, ne de ashap ve tabiin bu ad ile namaz kılmışlardır.
Bu konudaki hadisler de sahih değildir. Bu gece yapılacak ibadet de diğer mübarek gecelerde olduğu gibi bol bol kaza ve nafile namazı kılmak, Kuran okumak, Allah'ın af ve mağfiretini dilemektir. 
Kılınacak olan kaza ve nafile namazından sonra; ''Allahümme barik lena Recebe ve Şabane ve belliğna Ramazan'' duası okunur.
Özellikle de Peygamber Efendimiz, geceleri namaz kılardı. Geceleri korkarak namaz kılıp ve hatalarımıza karşı af dilemeliyiz.
Ölümün hangi satta, hangi gün saat kaçta geleceği belli değildir. Müslüman, kendisine ölüm gelmeden önce Yüce Rahmanın merhametine sığınmalı o, belli gün gelmeden önce Arşın sahibinin merhametine sığınmalı. Malın mülkün, evladın sana bir fayda vermediği o güne hazırlıklı olmaktır.

BİR AYET:

Gündüzün iki tarafında, gecenin de gündüze yakın saatlerinde namaz kılın. Şüphesiz ki, iyilikler kötülükleri yok eder.
İşte bu, öğüt almak isteyenler için bir hatırlatmadır. ( Hud; 11/ 114)

BİR HADİS:

Müslümanın kanı, malı ve ırzı (şeref ile namusu) diğer Müslümanlara haramdır. (Müslim)

GÜNÜN OLAYI:

Fatih Sultan Mehmed'in Tahta Çıkışı 1451.
Türkiye’nin NATO’ya üye  oluşu 1952.