Yunanistan’da 17 Temmuz’da başlayan orman yangınları devam ediyor.

Yangınlara müdahale etmek için Türkiye, İsrail, Mısır, Bulgaristan, İtalya, Malta, Fransa, Ürdün, Polonya, Romanya ve Slovakya yardım göndermişti. Ancak buna rağmen aşırı sıcak ve rüzgar nedeniyle yangın kontrol altına alınamadı.

Geçen hafta başlayan yangınların büyük bir yıkım yarattığı Rodos’ta geçen hafta 20 binden fazla tatilci ve bölge sakini evlerini ve otelleri terk etmek zorunda kalmıştı.

Perşembe günü itibariyle yangın adanın ulaşılması zor dağlık bölümünde devam ederken, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis de “Yangınlar giderek artarken Yunanistan, iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazla adım atmalı. İklim krizi bir gerçek olabilir fakat bir bahane olamaz. Ülkemiz yeni adımlar atmalı ve bunların ekonomik ve sosyal yaşamlarımızı etkileyecek dramatik etkileri olabilir” dedi.

Ülke genelindeki yangınlar 40 santigrat dereceyi geçen sıcaklık ve kuvvetli rüzgarla büyürken, yangınların başladığı günden beri ülkede yaşamını yitirenlerin sayısının 5’e çıktığı duyuruldu.

Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanlığı, 10 günde ülke genelinde 594 orman yangınının çıktığını, bunların 571’inin büyümeden söndürüldüğünü duyurdu.

Yunanistan’da günlerdir süren orman yangınlarında 5 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda hayvan da zarar gördü.

Yangınlar sonrasında birçok ev kullanılamaz hale geldi.

Editör: Grlyrtts