İstanbul
Parçalı bulutlu
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi SAĞLIK Bilim insanları uyardı: Ultra işlenmiş gıdalar sigaraya benzetildi

Bilim insanları uyardı: Ultra işlenmiş gıdalar sigaraya benzetildi

Bilim insanları, ultra işlenmiş gıdalarla (UPF) ilgili yayımlanan yeni bir araştırmada, bu ürünlerin meyve ve sebzelerden çok sigarayla daha fazla ortak noktaya sahip olduğunu belirtti. Araştırmada, ultra işlenmiş gıdaların daha sıkı düzenlemelere tabi tutulması gerektiği vurgulandı.

Bilim insanları, ultra işlenmiş gıdalarla (UPF) ilgili yayımlanan yeni bir araştırmada, bu ürünlerin meyve ve sebzelerden çok sigarayla daha fazla ortak noktaya sahip olduğunu belirtti. Araştırmada, ultra işlenmiş gıdaların daha sıkı düzenlemelere tabi tutulması gerektiği vurgulandı.

Araştırma Milbank Quarterly’de yayımlandı

Milbank Quarterly dergisinde yayımlanan çalışmada, ultra işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkileri ele alındı. Yapay renklendirici ve tatlandırıcılar kullanılarak endüstriyel yöntemlerle üretilen bu ürünlerin, tüketimi artıracak ve bağımlılığı teşvik edecek şekilde tasarlandığına dikkat çekildi.

Araştırmada, “Birçok ultra işlenmiş gıda, asgari şekilde işlenmiş meyve ve sebzelerden ziyade sigarayla daha fazla ortak özelliğe sahip” ifadesi yer aldı.

“Az yağlı” ve “şekersiz” pazarlaması risk yaratabilir

Çalışmada ayrıca, ultra işlenmiş ürünlerin “az yağlı” veya “şekersiz” gibi ifadelerle pazarlanmasının, bu ürünlere yönelik düzenlemeleri geciktirebileceği uyarısı yapıldı. Bilim insanları, halk sağlığı açısından oluşan risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *