İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,9589 %0.07
55,8121 %-0.26
6.222,90 %-3.56
77.505,32 %0.20
Ortadoğu Gazetesi SAĞLIK Ebeveynlere Önemli Uyarı: Süper Bit Tedavisinde Bilinçsiz Ürün Kullanımından Kaçının!

Ebeveynlere Önemli Uyarı: Süper Bit Tedavisinde Bilinçsiz Ürün Kullanımından Kaçının!

Kreş ve okul çağındaki çocuklarda yaygın olan bitlenme, bazı bit türlerinin tedavi yöntemlerine direnç göstermesi nedeniyle zor bir hale geliyor. "Süper bit" olarak adlandırılan bu durum, aileler için endişe kaynağı.Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, kaşıntı ve kulak arkasındaki sirkelerin bu sorunun belirtisi olabileceğini belirtirken, yanlış ürün kullanımının saç derisinde egzamaya neden olabileceği konusunda ebeveynleri uyarıyor. Bu gelişmeler, çocuk sağlığı açısından dikkatle takip edilmesi gereken bir durumu işaret ediyor.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

Çocukların kreş ve okul dönemlerinde sıkça karşılaşılan bitlenme olayı, bazı tedavilere karşı direncin artmasıyla kontrol altına alınmasının zorlaştığı bir durum haline gelebiliyor. “Süper bit” olarak bilinen bu kavram, bitlerin farklı bir biçime bürünmesi ya da hareket tarzlarını değiştirmesi anlamına gelmiyor. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi, çocukların saç derisindeki yoğun kaşıntı, kulak arkasında görülen sirkeler ve saç köklerinde tırnak izlerinin göz önünde bulundurulması gereken önemli belirtiler olduğunu belirtti. Aynı zamanda, yanlış ürünlerin kullanımı sonucunda saç derisinde egzama oluşabileceği hususunda da uyarıda bulundu.

“İLAÇLARA DİRENÇ GELİŞTİREN BİTLER”

Prof. Dr. Ali Balevi, toplumda “süper bit” teriminin yanlış anlaşıldığını ifade etti. Bu terim, bitlerin morfolojik olarak değiştiği ya da daha önce gerçekleştiremeyecekleri hareketleri yapmaya başladığı anlamına gelmiyor. Balevi, “Bitlenme durumu, hepimizin aşina olduğu bir vaka. Süper bit dediğimizde, tedavilere karşı direnç geliştirmiş bitleri kastetmekteyiz. Bu kavram, bitlerin yapısındaki değişimden çok, bilindik tedavilere yanıt vermeyen bitleri ifade eder” şeklinde konuştu. Bu noktada, doğru bilgilendirme ve tedavi yöntemlerinin farkındalığı son derece önem kazanmaktadır.

SİRKELER VE KAŞINTI BELİRTİLERİNE DİKKAT

Prof. Dr. Balevi, bitlenmenin özellikle okula giden çocuklarda yaygın bir sorun olduğunu vurguladı. Bazı belirtilerin bitlenme olasılığını artırabileceğine değinen Balevi, “Eğer çocuğunuzun başında şiddetli bir kaşıntı varsa, boyun bölgesinde küçük bezeler meydana gelmişse ve bu kaşıntı giderek artış gösteriyorsa, saç derisini kontrol etmekte fayda var. Kulak arkasında yer alan saçı sıkıca tutan küçük yumurtalar, yani sirkeler görülmesi olasılığı yüksektir. Ayrıca, saç derisindeki kaşınma izleri de dikkate alınmalıdır. Kullanılan şampuanlara rağmen kaşıntının geçmemesi, hatta geceleri uykudan uyandıracak seviyede olması bitlenme şüphelerini artırmalıdır. Böyle bir durumda bir dermatoloji uzmanına başvurmak önemlidir” diyerek ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.

Bitlerin neden olduğu cilt sorunlarıyla ilgili olarak, tedavi süreçlerine dair bilinçli yaklaşımın önemi vurgulanıyor. Bit tedavisinde kullanılan ürünlerin aşırı kullanımının, saç derisine ciddi zararlar verebileceği belirtiliyor. Prof. Dr. Balevi, bu konuda önemli uyarılarda bulunarak, yanlış uygulamaların yeni cilt rahatsızlıklarına yol açabileceğini ifade etti.

Yanlış Ürün Kullanımı ve Cilt Sorunları

Bit tedavisinde bazı ilaçların ve alternatif ürünlerin aşırı ya da doktora danışılmadan kullanılmasının olası zararlarına dikkat çeken Prof. Dr. Balevi, bu durumun saçlı derinin yapısını ve koruyucu özelliklerini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Özellikle bitleri yok etmek amacıyla kullanılan ilaçların, hatalı kullanım sonucunda egzama, kepeklenme ve yoğun kaşıntı gibi cilt sorunlarını doğurabileceği ifade ediliyor. Bazı hastaların, bitlerin yok olmasına rağmen saç derilerinde yeni sorunlarla başa çıkmak zorunda kaldıkları ifade edilirken, bu nedenle tedaviye başlamadan önce bir dermatoloji uzmanına danışmanın çok daha sağlıklı bir yaklaşım olduğu vurgulanıyor. Hastaların tedavi konusunda çevrelerinden gelen tavsiyelere yönelmek yerine uzman görüşü alması gerektiği önemle belirtiliyor.

Bit Tedavi Süreci

Bitlenmenin tedavisinde tek seferlik bir ilaç veya ürün kullanmanın her zaman yeterli olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Balevi, bu sürecin parazitin yaşam döngüsü ile yakından ilgili olduğunu bildirdi. Kullanılan ürünlerin etkililiğinin ve tedaviye verilen yanıtın düzenli takip edilmesi gerektiği açıklandı. Tedavi süresinin bireylerin klinik durumuna ve tercih edilen ürünlere göre değişiklik gösterdiği ifade edilirken, sadece tek doz ilaçla sorunun giderilmesini beklemenin yanıltıcı olabileceği dile getiriliyor. Ayrıca, bitlerin yumurtlama süreci ile birlikte yeniden yumurtlayan parazitlerin varlığı da göz önünde bulundurulması gereken unsurlar arasında. Tedavi sürecinin ne zaman sonlandırılacağına dair kararın mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından verilmesi gerektiği, saçta herhangi bir parazit ya da kaşıntı durumu ortadan kalkıncaya kadar tedaviye devam edilmesi gerektiği aktarılıyor.

Okul Ortamında Bulaşmanın Önlenmesi

Bitlenmenin bulaşıcı özelliği, özellikle çocuklar arasında yakın temas yoluyla hızla yayılabilmektedir. Prof. Dr. Balevi, bu durumun okul ortamında dramatik sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Bitlerin uçan bir parazit olmadığını belirten Dr. Balevi, çocukların birlikte oyun oynama, yan yana oturma veya kafa kafaya gelme gibi durumlar sayesinde bitlerin yayılabildiğine dikkat çekti. Bu durum, sadece bir çocuğun tedavi edilmesinin yeterli olmayacağını, sınıftaki diğer çocukların da tedavi edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Okul personelinin bilgilendirilmesi ve düzenli denetimlerin yapılması, bitlenme şüphesi olan çocukların bir dermatoloji uzmanına yönlendirilmesi gerektiği önemle ifade ediliyor. Okuldaki herkesin bilinçlendirilmesi, bulaşmanın engellenmesi için toplu hareket etmenin gerekliliği de Prof. Dr. Balevi tarafından vurgulanıyor.