İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi SAĞLIK Ünlü ilaç markasına 35 milyon TL ceza: Eczanelerde yeni dönem başlıyor

Ünlü ilaç markasına 35 milyon TL ceza: Eczanelerde yeni dönem başlıyor

Rekabet Kurulu, Orzaks’a rekabeti sınırladığı gerekçesiyle 35,6 milyon lira ceza verdi. Şirket 5 yıl denetlenecek.

Rekabet Kurulu, Orzaks İlaç ve Kimya Sanayi Ticaret AŞ hakkında yürütülen soruşturmayı tamamladı. Şirket, piyasadaki rekabeti sınırladığı gerekçesiyle 35 milyon 681 bin 375 lira idari para cezasına çarptırıldı.


Rekabet Kurumu tarafından yapılan inceleme sonucunda Orzaks İlaç ve Kimya Sanayi Ticaret AŞ hakkında önemli bir karar alındı. Kurul, şirketin bazı uygulamalarının piyasadaki rekabet ortamını olumsuz etkilediğini belirledi. Soruşturma, “uzlaşma” yöntemiyle tamamlanırken Orzaks’a 35 milyon 681 bin 375 lira idari para cezası verildi.

Kurumun tespitlerine göre şirketin eczanelerin internet üzerinden satış yapmasını engelleyen uygulamalarda bulunduğu, bazı eczanelere belirli miktarda ürün alma yükümlülüğü getirdiği ve ürün gruplarının birlikte bulundurulmasını şart koştuğu ifade edildi.

İncelemede ayrıca, çeşitli indirim ve kampanyalar yoluyla rakip markaların eczane raflarında yer bulmasının zorlaştırıldığı da değerlendirildi. Bu uygulamaların, piyasadaki serbest rekabeti sınırlayıcı nitelikte olduğu belirtildi.

5 yıl boyunca denetlenecek

Uzlaşma kapsamında Orzaks, önümüzdeki 5 yıl boyunca uygulanacak bir dizi taahhüt sundu. Buna göre şirketin ürün listelerine, bayilerin ürün tercihinde serbest olduğunu açıkça belirten ifadeler eklenecek.

Eczacılar, raf düzenlemelerinde daha özgür hareket edebilecek. Rakip ürünlerin raflarda yer almasının engellenemeyeceği taahhüt altına alınacak.

Özellikle D3 ve D3K2 vitaminleri konusunda raf desteği, yemek çeki ve tatil kampanyası gibi uygulamalara sınırlama getirilecek. Ayrıca mal fazlası dışındaki iskontolar da belirli kurallara bağlanacak.

Tüketici için ne değişebilir?

Kararın, eczanelerde tek bir markanın baskın hale gelmesini önlemeyi amaçladığı değerlendiriliyor. Raflarda daha fazla alternatif ürünün yer alması, tüketicinin farklı markalara ulaşmasını kolaylaştırabilir. Bu durumun fiyat rekabetine de olumlu yansıması bekleniyor.