İstanbul
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,3999 %0.04
54,0086 %0
6.106,90 % -0,49
64.170,64 %1.104
Ortadoğu Gazetesi SAĞLIK Yeni nesil PFA yöntemi ilk kez Samsun'da uygulanıyor

Yeni nesil PFA yöntemi ilk kez Samsun'da uygulanıyor

Samsun Şehir Hastanesinde kalp ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan yeni nesil Pulsed Field Ablasyon (PFA) yöntemi uygulanmaya başlandı. Karadeniz Bölgesi'nde ilk kez üç hastaya tedavi gerçekleştirildi.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

Samsun Şehir Hastanesinde, kalp ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan yeni nesil Pulsed Field Ablasyon (PFA) yöntemi uygulanmaya başlandı.

Kardiyoloji Kliniği Elektrofizyoloji Ünitesi'nde hayata geçirilen yöntem, özellikle atriyal fibrilasyon başta olmak üzere çeşitli kalp ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılıyor.

Kontrollü Elektrik Alanlarıyla Tedavi

PFA teknolojisi, klasik ablasyon yöntemlerinden farklı olarak ısı veya aşırı soğuk yerine kontrollü elektrik alanları kullanarak yalnızca hastalıklı kalp dokusunu hedef alıyor.

Bu yöntem sayesinde yemek borusu, sinirler ve damarlar gibi çevrede bulunan yapıların korunmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

PFA teknolojisinin Samsun Şehir Hastanesinde uygulanmaya başlamasıyla birlikte Karadeniz Bölgesi'ndeki hastaların ileri teknoloji gerektiren bu tedaviye bölge içinde erişebilmesi mümkün hale geldi.

"Karadeniz Bölgesi'nde İlk Kez Uyguladık"

Samsun Şehir Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Elektrofizyoloji ve Aritmi Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Beğenç Taşcanov, PFA yönteminin dünyada yaklaşık 10 yıldır kullanıldığını, Türkiye'de ise yeni uygulanmaya başlandığını belirtti.

Taşcanov, "Karadeniz Bölgesi'nde ilk olarak hastanemizde 3 hastaya PFA yöntemini başarıyla uyguladık." dedi.

İşlem Yaklaşık 15 Dakika Sürüyor

PFA yönteminin daha önce kullanılan ısıtma veya dondurma temelli ablasyon yöntemlerinden farklı olarak kontrollü elektrik alanlarıyla uygulandığını ifade eden Taşcanov, şu bilgileri paylaştı:

"Yemek borusu, sinir dokuları ve damarlara yönelik yan etki riskinin daha düşük olması nedeniyle daha güvenli ve etkin bir tedavi yöntemi."

İşlemin yaklaşık 15 dakika sürdüğünü belirten Taşcanov, yöntemin kısa sürede tamamlanması ve güvenli yapısıyla mevcut tedavi yöntemlerine göre önemli avantajlar sunduğunu ifade etti.

Hastadan Tedavi Sonrası Açıklama

PFA yöntemi uygulanan hastalardan İlker Topkara, yaklaşık dört yıldır çarpıntı ve ritim bozukluğu şikayeti yaşadığını söyledi.

Tedavinin ardından açıklama yapan Topkara, şu ifadeleri kullandı:

“Hocamın ellerine, kollarına sağlık. Kendisine bu konuda çok teşekkür ediyorum. Dün akşamdan beri çarpıntılarımın gerek monitörlerde gerekse kendim hissederek düzeldiğini şu anda bile fark edebiliyorum.”