İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi SANAT Bartın’daki 80 Milyon Yıllık Lav Sütunları Büyülüyor!

Bartın’daki 80 Milyon Yıllık Lav Sütunları Büyülüyor!

Bartın’daki 80 milyon yıllık Güzelcehisar lav sütunları, eşsiz yapısıyla 1 yılda 950 bin ziyaretçiyi ağırladı. Türkiye’nin tabiat anıtı ilan edilen doğa harikası büyük ilgi görüyor.

Bartın’ın Güzelcehisar köyünde yer alan lav sütunları, 80 milyon yıllık tarihiyle ziyaretçilerine eşsiz bir doğa harikası sunuyor. Volkanik lavların soğuyup kristalleşmesiyle oluşan bu doğal yapılar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2011 yılında tabiat anıtı ilan edilerek koruma altına alındı. Türkiye’nin 112’nci tabiat anıtı olan Güzelcehisar Bazalt Sütunları, hem bilimsel hem de turistik açıdan büyük ilgi görüyor.

Dünyada Nadir Görülen Bir Jeolojik Oluşum

Bu doğal oluşumlar, sadece Kuzey İrlanda, İskoçya, Kaliforniya ve Bartın'da görülebiliyor. Diğer lav sütunları genellikle yatay şekilde oluşurken, Güzelcehisar’daki sütunlar hem yatay hem de dikey olarak uzanıyor. Beşgen ve altıgen şekilli bu lav sütunları, 50-100 santimetre genişliğe ve 100 metreye varan uzunluklara sahip. Denizle ormanın birleştiği eşsiz manzarası, ziyaretçilere doğayla iç içe görsel bir şölen sunuyor.

Turizm Projesiyle Erişilebilirlik Arttı

2016 yılında başlatılan “Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” kapsamında yapılan:

  • 800 metrelik ahşap yürüyüş yolu

  • Seyir terasları

  • İskele ve dinlenme alanları

sayesinde ziyaretçiler lav sütunlarını hem yakından inceleyebiliyor hem de doğayla uyumlu bir gezinti deneyimi yaşıyor. Bu altyapı yatırımları, bölge turizmini canlandırarak Güzelcehisar’ı doğa tutkunları için cazip bir destinasyon haline getirdi.

Ziyaretçi Sayısı Rekor Kırdı

Geçtiğimiz yıl 950 bin kişi tarafından ziyaret edilen lav sütunları, son 8 yılda toplamda 1, 5 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladı. Özellikle doğa fotoğrafçıları, gelin-damat çekimleri ve doğa yürüyüşü tutkunlarının gözdesi haline gelen bölge, kruvaziyer turizmiyle Amasra’ya gelen yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Özellikle Rus turistlerin uğrak noktası haline gelen lav sütunları, bölgesel turizme katkı sağlamaya devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *