İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi SANAT Midye kabuklarından yapay resif!

Midye kabuklarından yapay resif!

Nermin Sena Özger’in midye kabuklarından yapay resif ürettiği ekolojik projesi, Seferihisar Sığacık Körfezi’nde suya indirildi. 40 gün sonra yapılan dalışta, resiflerde birçok deniz canlısının yaşamaya başladığı gözlendi.

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlilik Programı öğrencisi, tasarımcı ve dalış eğitmeni Nermin Sena Özger, tüketilen midye dolmalarının kabuklarını işleyerek yapay resif malzemesi üretme projesini hayata geçirdi. Üretilen yapay resifler, Seferihisar Sığacık Körfezi’nde suya indirildi ve 40 gün sonra yapılan dalışta, birçok balığın bu resiflerde yaşamaya başladığı gözlendi.

Ekolojik ve Sürdürülebilir Bir Girişim

Nermin Sena Özger, 2022 yılından beri üzerinde çalıştığı bu projeyi TÜBİTAK BİGG ve Küresel Temiz Teknoloji Girişimcilik Programı (GCIP) desteğiyle geliştirmeye devam ediyor. Atık midye kabuklarını toz haline getirerek işleyen Özger, bu malzemeleri biyo-uyumlu resiflere dönüştürüyor. İlk deneme kaidesi, Serenad Dalış Merkezi’nin desteğiyle 10 Kasım 2024’te Seferihisar Sığacık Körfezi’nde 15 metre derinliğe indirildi. Düzenli dalışlarla gözlemlenen resifin kısa sürede birçok deniz canlısına yuva olduğu tespit edildi.

Deniz Ekosistemine Katkı Sağlıyor

Yapay resif projesi, malzemenin tuzlu suya dayanıklılığını ve deniz yaşamıyla entegrasyonunu gözlemeyi amaçlıyor. 11 Eylül 2023 - 11 Mart 2024 tarihleri arasında düzenlenen İzmir Akdeniz Bienali’nde sergilenen proje, Türkiye’de yapılan ilk ekolojik girişimlerden biri olarak dikkat çekiyor.

"Ekolojik Farkındalığı Artırmayı Hedefliyorum"

Projeyle ilgili konuşan Nermin Sena Özger, "Şimdiye kadar malzemenin suya dayanıklı olduğunu gözlemledik ve 40 gün gibi kısa bir sürede mikro yaşamın başladığını görmek heyecan verici. Kaidenin yapısı deniz yıldızı, alg gibi canlılara tutunma imkanı sağlıyor. Bundan sonraki süreçte, spesifik olarak yerel sualtı ekosistemini destekleyecek yeni resif tasarımları geliştirmeyi planlıyorum. TÜBİTAK desteğiyle daha geniş alanlara yayılarak ekolojik farkındalığı artırmayı hedefliyorum" dedi.

Nermin Sena Özger’in midye kabuklarından ürettiği yapay resifler, deniz ekosistemine katkı sağlayan sürdürülebilir ve yenilikçi bir girişim olarak büyük ilgi görüyor. Bu tür projeler, deniz yaşamının korunması ve geliştirilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *