İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi SANAT Demircilik Mesleği Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Demircilik Mesleği Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Tokat'ın Erbaa ilçesinde unutulmaya yüz tutan demircilik mesleğini sürdüren Özkan kardeşler, çırak bulamamaktan yakınıyor. Geleneksel el sanatları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Tokat'ın Erbaa ilçesinde unutulmaya yüz tutan demircilik mesleği, Mustafa ve Sefa Özkan kardeşler tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Ancak onların en büyük sorunlarından biri, mesleği devredecekleri bir çırak bulamamak.

"Demircilik Bizim Dede Mesleğimiz"

Cumhuriyet Mahallesi Gazi Bulvarı Demirciler Sokağı'nda faaliyet gösteren 40 yaşındaki Mustafa ve 36 yaşındaki Sefa Özkan kardeşler, geleneksel demircilik mesleğini devam ettiriyor. İki usta, kazma, keser ve balta gibi el yapımı demir ürünleri üretmeye devam ederek mesleğin kaybolmaması için çaba gösteriyor.

Mustafa Özkan, demircilik sanatını dedelerinden ve dayılarından öğrendiğini belirterek, "Demir doğrama işine 30 yıl önce başladım. Dedemizden bize miras kalan bu meslek, zor ama değerli bir sanat. Teknoloji ne kadar gelişse de fabrikaların yapamadıklarını biz ellerimizle yapıyoruz. Ateşin karşısında saatlerce çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Çırak Bulmakta Zorluk Yaşıyorlar

Sefa Özkan ise mesleği gelecek nesillere aktarmak istediklerini ancak çırak yetişmemesi nedeniyle endişe duyduklarını belirtti. "Bizden sonra gelen yok. Yeni nesil bu işe ilgi duymuyor. Demircilik, emek isteyen bir meslek ve zahmetli olduğu için kimse tercih etmiyor. Ancak bu meslek kaybolursa, ihtiyaç duyulan el yapımı aletleri kimse üretemeyecek" dedi.

Teknoloji ve sanayileşmenin etkisiyle giderek azalan geleneksel el sanatlarından biri olan demircilik, Erbaa'da özverili ustalar sayesinde varlığını sürdürmeye çalışıyor. Ancak mesleğe yeni neslin ilgisizliği nedeniyle, bu sanatın geleceği belirsizliğini koruyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *