İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi SANAT Troya Müzesi’nde 25 Saatlik “İlyada Nöbeti”: Destan Susmadı

Troya Müzesi’nde 25 Saatlik “İlyada Nöbeti”: Destan Susmadı

Troya Müzesi'nde 25 saat süren İlyada Nöbeti ile Homeros’un destanı 6 dilde seslendirildi. Anadolu’nun sesi yeniden dünyaya yayıldı.

Dünya Şiir Günü kapsamında Çanakkale’de yer alan Troya Müzesi, benzersiz bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği müzede düzenlenen İlyada Nöbeti, Homeros’un İlyada Destanı’nın 6 farklı dilde 25 saat boyunca kesintisiz okunmasıyla tarihe geçti.

Etkinlik, 21 Mart sabahı saat 08.30’da başladı ve 22 Mart saat 09.30’da son buldu. Türkçe, Farsça, İspanyolca, Portekizce, Almanca ve İngilizce dillerinde gönüllü katılımcılar tarafından seslendirilen destan, dünya çapında bilinen en uzun İlyada maratonu olarak kaydedildi.

Homeros’un Dizeleri Anadolu’yla Yeniden Buluştu

Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, etkinlik sonrası yaptığı açıklamada, Homeros’un sadece bir ozan değil, aynı zamanda Anadolu’nun sesi olduğunu vurguladı. Gölcük, “Bu topraklarda doğan Homeros’un dizeleri, Çanakkale’nin rüzgarına karışarak dünyaya yayıldı. İlyada’yı 6 dilde ve 25 saat boyunca okumak yalnızca bir edebi performans değil; Anadolu’nun kültürel mirasına sahip çıkmanın en güçlü ifadesidir, ” dedi.

Troya’nın Taşları Yıkılsa da Destan Ayakta

Etkinliğin sembolik merkezinde Polyksena Lahti yer aldı. Binlerce yıllık tarihi simgeleyen bu alan, İlyada’nın çok sesli yankılarına ev sahipliği yaptı. Gölcük, bu buluşmanın bir veda değil, bir başlangıç olduğunun altını çizdi: “Troya’nın taşları yıkılmış olabilir ama Homeros’un dizeleri hâlâ dimdik ayakta. Bu etkinlik gösterdi ki; Troya’nın duvarı destandır ve destan asla yıkılmaz.”

Kültürel Mirasın Sesi Geleceğe Taşındı

“İlyada Nöbeti”, sadece şiirsel bir performans değil; aynı zamanda kültürel bir hafıza nöbetiydi. 7’den 77’ye birçok gönüllü, farklı dillerde okuma yaparak ortak mirası sahiplenme mesajı verdi. Etkinlik, hem yerel halk hem de uluslararası ziyaretçiler tarafından büyük ilgiyle takip edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *