Ukrayna ile Rusya Savaşı sekizinci ayında yeniden şiddetlendi. Kırım Köprüsü'nün patlatılmasının ardından Rusya, Ukrayna'da Kiev başta olma üzere birçok kenti vurdu. Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko da dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Lukaşenko, Putin ile ortak bir bölgesel birlik grubu konuşlandırma konusunda anlaştıklarını açıkladı. Böylece, Ukrayna'ya saldıran Rus birliklerinin içerinde Belarus askerlerinin de olması bekleniyor. Putin, bu hamle ile savaşın yükünü Belarus ile paylaşmayı hedefliyor.

Savaşın başlangıcında sınırlarını Rus birliklerine açarak Ukrayna'nın kuzeyden işgal edilmesine yardımcı olan Lukaşenko, Ukrayna'yı ülkesine saldırmaya hazırlanmakla suçladı. Lukaşenko'nun bu söylemleri, ''Ukrayna'ya karşı fiilen savaşa girmeye hazırlanıyor'' yorumlarını da beraberinde getirdi.

Lukaşenko'nun bu kararı açıklamasındaki zamanlama da oldukça dikkat çekiyor. Rusya, kuzeyde Harkiv ve güneyde de Herson cephesinde birçok kayıp yaşarken bu karar ile savaşta yeni bir güç dengesi kurmak istiyor. Putin'in, Ukrayna'yı Belarus ile meşgul ederken işgal ettiği topraklarda yönetimini sağlamlaştırmayı hedeflediği düşünülüyor.

Lukaşenko'nun bu açıklamalarının ardından Belarus'ta seferberlik ilan edildi ve 500.000 kişinin askere alındığına dair iddialar gelmeye başladı.

Lukaşenko iki hafta önce yaptığı açıklamada, ''Aşağılanmaya kimse tahammül edemez. Rusya devasa bir ülke. Avrupalılara da geleceklerinin Rusya ve Belarus'la birlikte olduğunu söylüyorum. Rusya ve Belarus, ihtiyaç duydukları her şeye sahip, biz de onlardan teknoloji gibi çeşitli şeyler alabiliriz. Sorumlu adımlar atmaları gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Lukaşenko Mayıs ayında yaptıkları tatbikatta, ''Bize kimin karşı çıktığını biliyoruz bu yüzden bu tür çatışmayı çıkarmak için tehdit edemeyiz. Burada (Batı'da) savaş kesinlikle Belarus'un çıkarına değil. Batı huzur içinde uyuyabilir." ifadelerini kullanmıştı. Gelinen noktada ise Putin'in baskılarına boyun eğen Belarus, savaşa girmeye çok yakın bir durumda.

Editör: Haber Merkezi