NİHAYET mesai başlıyor. Seçim biteli iki hafta oldu ama an itibarı ile hem İstanbul Maltepe’de sandık sayımı sürüyor, bir diğer yandan da Yüksek Seçim Kurulu pazar mesaisi yapıyor. Her ne kadar seçim havasının psikolojik ortamı kaybolmuş ise de İstanbul sonuçlarının hala belirsizliği zihinleri meşgul ediyor. Ancak zaman da akıyor. Siyaset normal akışı içinde devam edecek.

AK Parti ve MHP iç bünyelerindeki yetkili organlarıyla bir araya gelerek değerlendirmelerini tamamladı. Ortaya çıkacak olan sonuç yavaş yavaş belli olur. AK Parti 31 Mart seçimlerinde başarılı mı, başarısız mı? Kimine göre farklı yanıtlar alınabilir. Bu soru cevabın en güzel karşılığı AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan gelecektir. Sayısal olarak bakıldığında AK Parti oylarında düşme yok. İl, ilçe bazında da... Ancak stratejik büyük iller sıralaması için aynı şeyi söylemek zor. İzmir bir yana, Ankara, Adana, Mersin, Antalya ve Hatay’ın büyülü denilecek etkisi var. İşlev ve nüfus oranına göre ise başarısızlık söz konusu olabilir. AK Parti bünyesinde diken üstünde bir bekleyiş hüküm sürüyor. Gerek bakanlar kurulu, gerekse parti yönetiminde değişikliklerden söz ediliyor. Her seçim döneminde böyledir. Sonuç yönetimi de hükümet bireylerini de etkileyebilir. MYK ve MKYK toplantılarından çıkacak sonucu tahmin edemiyoruz.

Son söz Erdoğan’da

Seçim sonuçları il ve ilçe bazında değerlendiriliyor ve raporlar genel başkana sunuluyor. Elbette son söz Erdoğan’a ait. MHP’de ise iç süreç çalışmaları tamamlandı. Ortada herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Aksine MHP’liler kendilerini başarılı kıvamında görüyor. Cumhur İttifakı’na olan katkıları bir yana, parti olarak kazanımları bir yana... CHP’de ise beklenen baskın kurultay telaffuzu bile yapılmıyor. Seçimden zaferle çıktığını iddia eden CHP yöneticilerinin dikkat kesildiği tek alan İstanbul... Zaten milletvekilleri ve yöneticiler nöbetleşerek açılan sandıkları takip ediyor, adayları Ekrem İmamoğlu’nun etrafında bütünleşmiş bulunuyor. Bunlar bir yana yarın TBMM normal mesaisine başlayacak. Önce klasik grup toplantıları, sonra da genel kurul... Seçim sonrası Meclis kulisleri de hareketli olacak. Meclis-YSK trafiği ile alınan kararlar doğrultusunda siyasi atışmaların da yaşanacağını düşünüyoruz.

Bekleyen yasalar

Bu tip siyasal diyaloglardan öte bir de TBMM’nin bekleyen gündemi var. Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı reform paketinin hayatiyet bulabilmesi için kararname ve yasa çalışmalarına ihtiyaç duyuluyor. Öte yandan seçim öncesi hazırlanan ve pişirilen taslaklar var. Askerlik kanununun bir an evvel yasallaşması gerekiyor. Çünkü kamuoyuna açıklandı, askere gidecek genç potansiyel de plan ve programını yaptı. Ankara Eryaman’daki hayvan katliamından sonra oluşan gerginlik ve tedirginlik, yine hazır bekleyen hayvan hakları yasasının işlerlik kazanmasını gerektiriyor.

Gündem dış politika

Elbette dış politika, Suriye meselesi, Avrupa Birliği ile olan ilişkiler, TBMM’nin ana gündem maddeleri. Ekonomik kriz ve bu krizin yansımaları çerçevesinde muhalefetin arka arkaya önergeler vererek açacağı tartışmalar, genel kurulu fazlasıyla yoğun hale sokacaktır. Paketi açıklayan Hazine Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın detay çalışmaları ve gereksinimleri genel kurulla paylaşacağı sanılıyor. Seçim havasından nihayet çıkıldı. İstanbul için karar artık YSK’da. AK Parti’nin vereceği olağanüstü itiraz dilekçesinden sonra Ankara siyaseti beklenenin üstünde bir tartışma ortamı içine girebilir. Ama artık top YSK’da olacaktır. Uzun ve heyecanlı bekleyiş sona erdikten sonra Ankara siyaseti artık normal kulvarına girerek çalışmalarına yeniden başlayacak. Hafta itibari ile dikkatler artık İstanbul’da değil, Başkent’te olacaktır.