Bir padişah,  ölümünün  yaklaşmakta olduğunu anladı. Yerine geçecek bir veliahtı da yoktu.

Etrafındakilere : Sabahleyin şehrin kapısından ilk içeri girecek kimsenin başına padişahlık tacını koyun ve memleketi de ona teslim edin; o idare etsin , diye vasiyet etti.

Tesadüfen o sabah şehrinyle bir dileci ki yiyeceğini lokma lokma kazanır ve giyeceğini de yama üzerine yama vururdu.

Devlet erkanı , ayan ve eşraf ölen padişahın vasiyetini yerine getirip kalelerle hazinelerin anahtarlarını ona teslim ettiler. Eski dilenci yani yeni padişah bir müddet saltanat sürdü ve memleketi idare etti.

Bazı ümera ona isyan ettiler, üstelik komşu ülkeler hükümdarları da ordu sevk edip   memleketi istilaya koyuldular. Askerlerle halk anlaşamadılar. Yeni padişah bu hale çok üzüldü.

Tam o sırada dilencinin eski tanıdıklarından bir derviş çıka geldi. Seyahatten dönüyordu.

Onu böyle görünce dedi ki; Allah'a şüret ki talihin yaver olmuş. Senin dikeninden gül bitmiş ve dikenin ayağından çıkmış da bu mertebeye ulaşmışsın. Meşhur sözdür: '' Her darlığın sonunda bir ferahlık vardır''.

BEYT: Çiçek bazan açılır, bazan da solar ve kurur. Ağaç bazan yaprakları dökülerek çıplak kalır, bazan da  yapraklanır ve yapraklarla örtünür.''

NESİR: Yeni padişah eski aşinasına demiş ki, ''Kardeşim beni tebrik etme, bana taziyette bulun. Kutlamanın sırası değil. Başsağlığı dilemenin yeridir. Eskiden ekmek dedinde idim. Şimdi dünya derdinde.''

Dünya nimetlerimiz olmazsa dertleniriz. Olduğu  zaman da  ayağımızdan bağlanılır.  Bu dünyanın kendisinden daha karışık bir bela yokur. Zira varlığı da , yokluğu da, gönül sıkıntısıdır.

KITA: Zenginlik istiyorsan kanaat tan başka bir şey isteme.....

Çünkü kanaat, insanın başına konmuş bir devlettir. Bir zengin fakirlere etek etek altın bahşedecek olursa, onun bu yüzden kazanacağı sevaba tamah etme. Çünkü büyüklerden işittiğim bir bir söz vardır. Oda şu: '' Dervişin sabrı, zenginin sadakasından daha iyidir''.

BEYT: Eğer Behram Gür adlı hükümdar, yabani merkebi kızartıp ahaliye dağıtsa, karıncanın getirdiği çekirge ayağı kadar bile olmaz.'' ( Gülistan Sadi Şirazi)

AYET: Şüphesiz ki sadak veren erkeklerle sadaka veren kadınlar ve Allah'a güzel bir borç verenler var ya, verdikleri onlara kat kat ödenir. Ayrıca onlara çok değerli bir mükafat da vardır. (Hadid: 57/ 18)