Türkiye'de seçim için geri sayım sürerken, Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, son seçim anketini açzıkladı. Selvi'nin yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar Araştırma Şirketi, 27 Aralık-1 Ocak tarihleri arasında 2001 kişi üzerinde yaptığı araştırmada EYT’yi de sormuş. Bu konuda ilk veri olması açısından önemli. Bir diğer özelliği ise 2022 yılının son anketi olması.

Bakalım siyasi yasak kararı Ekrem İmamoğlu’nun oylarını artırmış mı? Kılıçdaroğlu’nun ‘Rifkin’li gösterisi ne getirmiş, Erdoğan’ın ve AK Parti’nin oy oranı ne olmuş?

EYT’yle ilgili sıcağı sıcağına ilk ölçüm olması açısından öncelikle EYT’yle ilgili veriyi paylaşmak istiyorum. “EYT kapsamında emekli olacak mısınız?” sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 27 olurken hayır diyenler yüzde 73 çıkmış.

“Çevrenizde EYT’den yararlanacak kişiler var mı?” sorusuna evet diyenlerin oranı ise yüzde 55.4 olurken hayır diyenler yüzde 44.6’da kalmış. Bu da EYT’nin küçük bir kesimi değil, büyük bir tabanı ilgilendirdiğini gösteriyor.

Optimar’ın “Bugün bir cumhurbaşkanlığı seçimi olsa oyunuzu hangi isme verirsiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 42.1’i Erdoğan yanıtını vermiş. İlk kez ikinci sıraya yükselen Kılıçdaroğlu’na destek ise yüzde 10.5 çıkıyor.

Kılıçdaroğlu’nu yüzde 8.4’le Mansur Yavaş takip ederken, Selahattin Demirtaş yüzde 5.1’le dördüncü sırada yer alıyor. Siyasi yasak kararına ve Saraçhane mitingine rağmen Ekrem İmamoğlu’na destek yüzde 4.8’de kalıyor. Meral Akşener ise yüzde 4.6’yla altıncı sırada yer alıyor.

Erdoğan’a desteğin yüzde 42’yi aştığı bir ortamda muhalefetin 5 adayının toplamı ise yüzde 33.4’te kalıyor. Erdoğan, muhalefetin 5 adayının toplamına 8.7 puan fark atıyor.

Haziran ayından bu yana asgari ücrette ikinci artış, memur ve emekli maaşlarına yapılan zam, tarım ürünlerinin taban fiyatlarının yüksek tutulması, Rusya-Ukrayna savaşındaki küresel liderliği, ekonomik sıkıntılara rağmen Erdoğan’ı tekrar bir üst lige taşımış.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da denkleme girmiş. Sıralama şöyle devam ediyor.

Abdullah Gül yüzde 3.5

Devlet Bahçeli yüzde 3.1

Binali Yıldırım yüzde 2.4

Muharrem İnce yüzde 2.2

Fatih Erbakan yüzde 2.2

Lütfü Savaş yüzde 1.2

Ahmet Davutoğlu’na destek yüzde 1 çıkarken Ali Babacan da aynı oranla onu takip ediyor. 

Haziranda yüzde 36.6 oy oranında olan AK Parti, yüzde 4.5’lik artış sağlayarak aralık ayında yüzde 41.1’e ulaştı. AK Parti böylece 2022 yılını yüzde 40’ın üzerinde tamamladı. Erdoğan kendisiyle birlikte partisinin de oylarını yükseltmeyi başardı.

Optimar’ın “Bugün bir genel seçim yapılsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna, ankete katılanların yüzde 41.1 AK Parti yanıtını veriyor. CHP ise yüzde 23.6’yla ikinci sırada yer alıyor. 

HDP’nin yüzde 9.8 çıktığı ankette İYİ Parti’ye destek yüzde 8.1 olarak ölçüldü. MHP’nin oy oranı ise yüzde 7.4 çıkıyor.

Barajın altında yer alan partilerin oy oranı ise şöyle sıralanıyor.

Zafer Partisi yüzde 2.3

Memleket Partisi yüzde 1.2

DEVA Partisi yüzde 1.1

Saadet Partisi yüzde 1

Gelecek Partisi yüzde 0.9

BBP yüzde 08

Yeniden Refah Partisi yüzde 0.7

Türkiye Değişim Partisi yüzde 0.5

Vatan Partisi yüzde 0.4

Editör: Haber Merkezi