06 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi SPOR Bu sezon Süper Lig tamamlanamaz!

Bu sezon Süper Lig tamamlanamaz!

Futbolda Süper Lig maçları sezonun bitmesine 8 hafta kala koronavirüs nedeniyle ertelenmişti. Maçların tekrar ne zaman başlayacağı konuşulurken, bu sezonun Süper Lig maçlarının tamamlanamayacağı da ileri sürülüyor

Futbolda Süper Lig maçları sezonun bitmesine 8 hafta kala koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmişti.

Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği maçların ne zaman tamamlanacağı konusunda çalışmalar yaparken, ortaya "Aynı şehirde oynama", "Haziran ayında başlayıp temmuz ayında bitirme" gibi öneriler atılmış, seyircisiz oynama fikri öne çıkmıştı.

Ancak sokağa çıkma yasağı kısıtlaması hala sürerken, okullar bile açılamazken, sokaklarda yanyana bile yürünemezken maçların nasıl oynanacağı da merak konusu oldu.

Avrupa'da bazı ülkelerde liglerin iptal edilmesinden sonra Türkiye'de de aynı kararın alınabileceği, ya da sonbaharda başlanıp, gelecek sezon öncesi 8 haftanın tamamlanabileceği ileri sürüldü.

Konu ile ilgili Maçkolik ve Goal Türkiye’ye açıklamalarda bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Mehmet Ceylan, en iyi ihtimalle sonbaharda statlara seyirci alınabileceğini belirtti. 

Mehmet Ceylan, şunları söyledi:

- Bu salgının bir de dördüncü dönemi var. Hayatın normale dönmeye başladığı bir dönem. Önümüzdeki sezon maçlar dördüncü dönemde oynanacak ve o zaman kadar virüsün nasıl davrandığını gözlemlemiş olacağız. 

- Bunları gözledikten sonra seyircili maçlar oynanacaktır ama orada da durum eskisi gibi olmayabilir. Tedbirler çok acele kaldırılmazsa, sonbahara kadar dördüncü döneme girip kısıtlı da olsa seyircili maçların oynanabileceğini düşünüyorum. Bu dönem de Eylül veya Ekim ayını bulabilir.

- Belki stat kapasitelerinin belli bir kısmı sosyal mesafe kurallarına göre kullanılacak ve seyirciler maskeli olacak. Normalde insanlar arasında 1.5 metre mesafe olması gerekir. Statlardaki fiziki şartları tam kestiremiyorum ama tahmini olarak kısıtlı seyirci alımı durumunda kapasitelerin 3’te 1’i oranında bir seyirci alımı olabilir. Örneğin 50 bin kişilik bir stadyuma 17-18 bin kişi almanız gerekebilir.

- Eskisi gibi dolu statlarda maç oynanması için beşinci döneme girilmesi gerekiyor. O dönemde ya virüs bir mutasyona uğrayıp artık insandan insana bulaşmayacak, ya da etkili bir aşı geliştirilecek ve herkes aşı olduktan sonra eski hayatımıza dönebileceğiz.

- Takımların kamp yaptıkları dönemde sıkı tedbirler alınsa bile hastalığın yüzde 5 oranında futbolculara ve teknik ekibe bulaşma riski var.

- Kamp dönemi bittikten sonra testler yapılır ve herhangi bir sorun çıkmazsa ekipler maçlara götürülür ve stadyumlar dezenfekte edildikten sonra maçlar sıfıra yakın bir riskle oynatılabilir. Tabii, örneğin otelde çalışanlar dışarı çıkıp geliyorlar. Yüzde 5 de olsa bir risk oluşturacaktır, futbolculara teknik heyete hastalık bulaşma riski… Bunu göze alıyorum, dersiniz ve öyle yaparsınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *