Norveç futbolunda, en üst düzey iki ligde mücadele eden 32 kulübün katılımıyla yapılan oylamada, VAR (Video Yardımcı Hakem) sisteminin kaldırılması yönünde karar çıktı. Kulüpler Birliği’nin aldığı bu tavsiye kararı, Norveç Futbol Federasyonu’na iletildi. Nihai kararın, mart ayında açıklanması bekleniyor.
Kulüplerin Çoğunluğu VAR’a Karşı
Eliteserien ve OBOS liglerindeki kulüpleri temsil eden Kulüpler Birliği, VAR sisteminin yeni sezonda kullanılmaması yönünde federasyona bir öneride bulundu. Yapılan oylamada, 32 takımdan 19’u VAR’ın kaldırılması gerektiği yönünde oy kullanırken, 13 kulüp sistemin devamından yana tavır aldı.
Kulüpler Birliği Başkanı Cato Haug, oylama sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"VAR teknolojisinin potansiyelinin farkındayız. Ancak kulüplerimizin büyük çoğunluğu, mevcut haliyle bu sistemin yeterince etkili çalışmadığına inanıyor."
Nihai Karar Mart Ayında Verilecek
Kulüplerin aldığı bu tavsiye niteliğindeki kararın ardından gözler Norveç Futbol Federasyonu’na çevrildi. Federasyon, VAR’ın geleceğine ilişkin son kararı mart ayında verecek. Eğer öneri kabul edilirse, Norveç VAR sistemini kaldıran ikinci ülke olacak. Daha önce İsveç Futbol Federasyonu da benzer bir adım atarak bu teknolojiyi kullanmama kararı almıştı.
Norveç’te VAR Protestoları ve Tartışmalar
Norveçli futbolseverler, VAR sistemine karşı tepkilerini daha önce çeşitli maçlarda dile getirmişti. Özellikle Temmuz 2024’te oynanan Rosenborg-Lilleström karşılaşması, VAR protestolarıyla gündeme geldi. Seyircilerin sahaya yabancı maddeler atması nedeniyle maç yarıda kalmış ve bu olay VAR’a yönelik tartışmaları alevlendirmişti.
Seyir zevkini düşürdüğü ve oyun akışını olumsuz etkilediği gerekçesiyle eleştirilen VAR, Norveç futbolunda uzun zamandır gündemde olan bir sorun haline geldi.
İsveç Örneği ve Avrupa’daki Gelişmeler
Norveç’in almayı düşündüğü bu karar, VAR sistemini uygulamayan ülkeler arasında yeni bir trend yaratabilir. Daha önce İsveç Futbol Federasyonu, bu teknolojinin kullanışlı olmadığına karar vererek VAR’ı kaldırmıştı. Şimdi gözler, Norveç Futbol Federasyonu’nun bu konuda alacağı kararda.
