Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), televizyon ekranlarında şiddeti özendiren içeriklere karşı sert yaptırımlarını sürdürüyor. Son olarak, Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu TV8 kanalında yayınlanan "Survivor" programı, şiddet içeren tartışma ve görüntüler sebebiyle 17 milyon 852 bin 40 TL para cezası aldı. Bu karar, medyada şiddet unsurlarının artmasına karşı sert bir uyarı olarak yorumlanıyor.
RTÜK'ten 'Şiddeti Özendirme' Vurgusu
RTÜK'ün karar metninde, medya içeriklerinde şiddetin gerçek hayattan daha fazla yer aldığı belirtilerek, "İzleyici, kavga, cinayet, intihar, gasp, darp, cinsel taciz, işkence gibi çeşitli şiddet olaylarına medya içeriklerinde tanık olmaktadır. Günlük hayatta şiddet olaylarındaki artışta medyanın önemli bir etkisi olduğuna dair tartışmalar gündemden düşmemektedir" ifadelerine yer verildi.
Bu kapsamda, RTÜK, Survivor'un yayınlandığı TV8 kanalına, 6112 sayılı yasa gereği şiddeti özendiren yayınlara izin verilemeyeceği ilkesini ihlal ettiği için yaptırım uyguladı.
595 Milyonluk Gelirin %3'ü Kesildi
RTÜK'ün uyguladığı yaptırım, kanalın 2024 yılı Aralık ayı gelirine dayandırıldı. TV8'in Aralık ayındaki toplam geliri 595 milyon 67 bin 983 TL olarak belirlenirken, bu miktarın yüzde 3'ü oranında bir para cezası kesildi. Bu büyük ceza, televizyon kanallarının yayın politikalarını gözden geçirmesi gerekliliğini gösteriyor.
Tartışmalı Sahnelere RTÜK Engeli
Survivor'un 16 ve 18 Ocak 2024 tarihlerinde yayınlanan bölümleri, RTÜK tarafından detaylı olarak incelendi. Değerlendirme sonucunda, yarışmacılar Almeda, İsmail ve Adilhan arasında geçen sert tartışmalar ve fiili müdahaleler nedeniyle yayının şiddeti özendirdiği tespit edildi.
RTÜK raporunda, yarışmacıların aralarındaki diyaloglara ve fiziksel temaslara da yer verildi. "Ne oldu? Kulağımın dibinde bağırma, göreceksin sen, kes, otur yerine. Seni parçalarım, kuduruyorsun" şeklindeki ifadelerin yer aldığı tartışmalarda, tarafların birbirinin üzerine yürüyerek itip kakma ve boğaz sıkma gibi fiziksel müdahalelerde bulunduğu belirtildi.