GÜNÜN manşetini Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan attı. İşte budur. Çağdaş ve modern seçim tanıtım dönemi nihayet oluşuyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal bir televizyon röportajında ipucu vermişti. Genel Başkan Tayyip Erdoğan ise noktayı koydu. Artık görüntü ve gürültü kirliliği olmaksızın seçim tanıtımlarına gidilecek. Bu bir devrimdir. Çok da geç kalınmış bir başlangıç olacaktır aslında. Her seçim döneminde bayrak, flama, pankart, poster, süslü-püslü eşyalar ile donatılan sokak ve caddeler o haliyle aylar boyunca kalıyordu.

 

Bunları büyük bir hevesle takanlar toplamıyor, ortalıkta acayip kirliliğe neden oluyordu.

Hele de davul-zurna eşliğinde, kötü hoporlör çıkışıyla otobüslerle yapılan tanıtımlar... Gürültü kirliliğinin daniskasıydı.

 

İktidar partisi vazgeçti

 

Şükürler olsun ki, iktidar partisi bu eski ve demode uygulamadan vazgeçti. Gürültü ve kirliliğin yanı sıra muazzam bir tasarruf da söz konusu. Her ne kadar seçim bekleyen tanıtım şirketleri ve matbaalar bu karara üzülecek olsalar da milli serveti heba olarak da değerlendirmek lazım.

Olumsuzluktan ve çirkinlikten başka bir katkısı da olmadı zaten bu tip tanıtımların. Üstelik partili görevlilerin geceleri nöbet tutarak sokak, bina süsleme nöbetlerine de son verilmiş olacak.

Birbirlerinin afiş ve pankartlarını sökerek yer kapma ve bunun doğuracağı kavgalar da sona erecek.

Eskiden yokluktan yapılıyordu. Modern kitle iletişim biçimi eski sistemi yok sayıyor. Günümüzde ihtiyaç da kalmadı. Sayın Erdoğan'ın dediği gibi, çok da ilkel. Duvarlar boyanmayacak, yüksek binalar örtülmeyecek, sokaklar kirlenmeyecek.  Çevre ve insana saygılı olunacak.

Erdoğan bu ilk tanıtım şeklini açıklarken parti teşkilatları ile seçim çalışma bürolarını ayrı tuttu. Bu kadarıyla yetinilenecek. Plastik ve kağıt tüketimi de sona eriyor. Kağıt günümüzde altın gibi kıymetli. Plastik ise doğada asırlarca mevcudiyetini koruyor.

 

Diğerleri de katılacak

 

AK Parti artık tamamen sanal ortama taşınıyor. Erdoğan 51 milyon sosyal medya varlığından söz etti. Sadece şahsına ait 13.5 milyon tweet gelmiş. 3-26 milyon arası da partisine. 9-12 milyon facebook sirkülasyonu var. Yeter de artar bile. Kaldı ki, gazete ve TV reklamları da caba. Şimdi bu girişime diğer partilerin de katılması zorunlu olacaktır. Aksi halde geride ve cılız kalacaklar. Çevreyi kirleten taraf olacaklar.

Yüksek Seçim Kurulu'ndan sağlanan seçim bütçeleri daha randımanlı harcanacak. Tasarruf sağlanarak bunca uğraş çöp olmaktan çıkacak.

Sosyal medya, gazete ve TV ekranı belge niteliğindedir. Kalıcıdır. Geleceğe yöneliktir. Eski tip tanıtım ise anlıktır ve gittiği yer çöplüktür.

Sayın Erdoğan'ın devrim niteliğindeki bu girişimine cep telefonlarına gelen tanıtımları da koymak gerek. Telefonlar özeldir. Faydası yok, zararı çok olmuştur. Bangır bangır bağırarak kötü ve kalitesiz hopörlerlerden çıkan ve de ne dediği anlaşılamayan tanıtım dönemleri artık yerini sade, modern biçime dönüştürülmelidir.

 

Orkestra uyumu içinde

 

AK Parti'den dün 14 il belediye başkan adayı daha açıklandı. Etti 74. Isparta da açıklandığına göre kaldı 7 il. Ankara, İstanbul, İzmir'i çıkalım, kaldı 4 il. Demek ki, MHP'nin ittifak çerçevesindeki insiyatifi bu kadar olacak. Yani Manisa, Osmaniye, Adana, Mersin ve de ilçeler. Açıklanan illerdeki belediye meclis üyeleriyle ilgili bilgimiz henüz yok.

'Cumhur İttifakı'yla ilgili Sayın Erdoğan'ın yaptığı uyarı da kayda değer. İttifak için herhangi bir yorum, alt yöneticiler tarafından yapılacak bireysel açıklama ve görüşler men ediliyor. İttifakı gölgelemek kesin bir söylemle yasaklandı.

'Kimse kendine göre bir şey uydurmaya kalkmasın' diyen Erdoğan aksi takdirde kakofoni olacağını, oysa tam bir orkestra uyumu içinde çalışmak gerektiğini vurguladı. Yani ahenk içinde ve orkestra uyumunda birlikteliğin devam etmesi gerektiğini ifade etti.

 

Zaten daha önce de yazmıştık. İttifakta sorun yok. Tam gaz ileri. Hem de senfonik biçimde.