Hükümet vurgunculara, soygunculara, hal mafyasına karşı bir hamle yaptı. Tanzim satış yerleri oluşturdu. İyi de oldu. İnsanımız rahat bir nefes aldı. Bazı nobran ellerce bazı vicdansız simsarlar, vurguncularca füze gibi fırlatılan sebze meyve fiyatlarına bir denge geldi. Tanzim satış yerlerinin devreye girmesi ile bir baktık ki market, pazar fiyatının yarısına hatta üçte birine sebze meyve satılabiliyormuş. Bu fiyata satılabildiğine göre, üretici bu fiyatın yüzde 20 altına tanzim satış yerlerine mal verebildiğine göre, demek ki arada birileri zengin oluyormuş! Demek ki birileri bire bir, bire iki günlük karla sebze satıp voliyi vuruyormuş! 

 

SİMSARLAR, MARKETÇİLER, İNSAFLI MI? 

 

Tanzim mağazaları kuruldu ya! Vay sen misin kuran! Mazot, benzin fiyatları, enflasyon, ham maliye bahane edilerek, muhalefetten, esnaf odalarından, market temsilcilerinden hemen bir tepki geldi. "Vah esnafımıza", "Bu tanzim mağazaları esnafı bitirecek", "Esnafımızın işi zor", "Bu gidişle esnafımız batar" gibi... Bence bunlar siyasi ve politik söylemler. Yahu bu eleştirileri, bu yanlış söylemleri anlamakta zorlanıyorum. Fiyatlar yüzde 800 artarken bu kesim neredeydi acaba? Dürüst, soyguncu olmayan esnafımız için bir problem zaten yok. O aldığı mala yüzde 10- 20 kar koyarak zaten satar. Burada mağdur olanlar, Vurguncular, simsarlar, aracılar. Onların ekmeklerine kan doğrandı. 

 

VAH DAR GELİRLİM! 

 

Bu tür tanzim mağazaların kurulmasını eleştirenler, vah esnafım derken, vah emeklim, vah dar gelirlim, vah işçim memurun da demeliler. Çünkü bu soygun düzeninden en çok mağdur olanlar onlar. Onlar simsarlar gibi zengin olmuyorlar. Aldıkları yüzde 8 zam ile geçinmeye, evlerini idare etmeye çalışıyorlar. Özetle günü kurtarmayla çalışıyorlar. Vah esnafım derken ve hal mafyam derken, kimse bana daha üç ay önce kilosu 8 lira olan sarımsağın, bugün tezgahlarda nasıl 30 lira olduğunu açıklayamaz! Daha dün 1 TL’ye satılan nanenin 5 TL, 2 TL’ye satılan kıvırcığın 5 TL’ye, 2.5 TL’ye satılan patlıcanın 17 TL’ye nasıl yükseldiğini açıklayamaz. Etin kilosu 50 TL iken, 320 TL’ye satılan bir pastırmanın üzerinde. Ne kadar kar vardır acaba! Bunları ne ekonomist olarak açıklayabiliriz, ne piyasa verileri ile ne de enflasyonla... Böyle bir kar, böyle bir vurgun dünyanın hiçbir yerinde yok. Bunun anlamı vurguncu dediğimiz birilerinin piyasada arzı endam ettikleri, stoklamalar ve manipülasyon yaparak piyasayı manipüle ettikleri, pusuda bekleyip fiyatları üçe katlayıp dar gelirli insanımızı sırtından vurduklarıdır. 

 

CHP "HALK PARTISI" DEĞİL Mİ? 

 

CHP sözcüsü, tanzim satış yerlerini eleştiriyor. Bu satış yerlerinin esnafı bitireceğini söylüyor. Muhalefet olmak için muhalefet mi yapılır! Allah aşkına! Yapmayın bunu. Siz 'halk' particisiniz. Logonuz öyle diyor: Halk Partisi. İlkeleriniz arasında dar gelirlilerin korunması, kollanması var. Garip gurebaya sahip çıkılması var. Muhalefet yapacağım diye yaptığınız bu tür açıklamalar, inanın ilkeleriniz ile taban tabana zıt. Durmanız gereken yer Bayrampaşa’da denetime gelen, müfettişlere dayak atan hal mafyası değil, zar zor geçinen, emekli, dar gelirli insanlarımız olmalıdır.