GÜNDEM

Ticari Araç Sürücülerine Psikoteknik Test Şartı!

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre önümüzdeki aydan itibaren ticari araç sürücülerinin psikoteknik teste girip rapor alması zorunlu hale getirildi. Psikoteknik raporu olmayan vasıta sahiplerine ve sürücülere cezai işlem uygulanacak.

Son günlerde ticari araçlarda yaşanan vahim olaylardan sonra İçişleri Bakanlığı kritik bir karara imza attı. Alınan karara göre bu tipteki araçların sürücüleri  için psikoteknik test zorunlu hale getirildi. İçişleri Bakanlığı'nca yayımlanan genelgeye göre milyonlarca sürücü 1 Aralık itibariyle psikoteknik test yaptırmak zorunda. Belirlenen tarihten sonra raporu olmayan araç sahiplerine 885 lira, sürücülere ise 283 lira cezai işlem uygulanacak.

AMAÇ MİNİMUMA İNDİRMEK

istanbul'da otobüs durağına dalan halk otobüsü olayının yaşanması, Avcılar'da bir servis minibüsünün öğrenciyi ezmesi akıllara psikoteknik raporlarını getirdi. Yaşanan vahim tablolardan sonra İçişleri Bakanlığı bir genelge yayımlayarak psikoteknik test uygulanmasını zorunlu getirdi. Böylelikle sürücü kaynaklı olarak meydana gelen trafik kazalarını minimize etmek, hız kontrolünü sağlamak ve saldırganlık durumunda yaşanacak tepkileri ölçmek sağlanmaya çalışılacak.

BİRDEN FAZLA TEST UYGULANACAK

1 Aralık itibariyle uygulanacak psikoteknik test için 12 farklı ölçüm esas alınacak:

  1. muhakeme testi
  2. dikkat testi
  3. koordinasyon testi 
  4. seçici dikkat testi
  5. hız mesafe tahmin testi 
  6. çarpışma tahmin testi 
  7. görsel algı bellek testi 
  8. kişilik testi 
  9. görsel süreklilik testi 
  10. çevresel görsel görüş testi 
  11. tepki hızı testi 
  12. trafiğe ilişkin görüş testi