Trump için “ehven-i şer” demiştim. Başkanlığı boyunca görevini yaptırmadıklarından mıdır yoksa ilk sıraya kendi vatandaşının refahını aldığından mıdır, Ortadoğu’daki ateş sönmeye yüz tutmuştu.

Yılın ilk aylarında işsizliğin düştüğü ABD tablosu, koronavirüsle değişti.. Nasıl? Başkanın verdiği talimatlar dinlenmedi, belediye başkanları, valiler ayrı telden çaldı. Üzerine bir de kumpas olduğu iddia edilen zenci vatandaşın öldürülmesi eklenince, ülke karıştı. Virüs daha da yayıldı, ekonomi çarkı yavaşladı.

Trump devlet aygıtının birkaç zenginin dümeninde olduğu yapı tarafından reddedilmese idi, ABD eski ABD olurdu belki. Onu test etmediğimizden bilmiyoruz. ABD seçimi öncesi yollar Biden’in kazanması için temizlendi. PKK, FETÖ, sözde Müslüman liderler, medya, sanat camiası, sosyal medya gibi aparatlar sahada Biden için çalıştı. Yetmedi; seçim kurulları, partili gözlemcileri içeri almadı, mektupla gelen oylar gizlice sayıldı gibi bildik usuller devreye girdi.

Türlü tuzağın kurulduğu, iç karışıklığa davetiye çıkaracak boyutta yolsuzlukların döndüğü, ABD seçiminde biz ilgilendiren 2023 Türkiye seçimi.

MİLLET İTTİFAKI, HEM KENDİLERİNİ HEM DE TÜRKİYE’Yİ, HDP’YE REHİN VERDİ

Yerel seçimde İstanbul’da var olan oyları saydırmayan seçim kurulları, YSK’nın “sandıkları saymak yerine, yeniden seçim kararı” alarak adeta mevcut iktidarın güdümünde izlenimi vererek, halkın galeyanına sebep olan kararı verdi. Türkiye’nin üç ayına da mal oldu. Sonunda, İstanbullu HDP’ye rehin düştü.

O bakımdan; seçim kanunu, seçim kurulları başta olmak üzere köhnemiş yapının yeni sisteme uyarlanması şart. Ne zaman anlaşılacak bilemiyorum, SEÇSİS değil ama SEÇSİS’e kolayca erişip seçimlerin sonucuna değiştirilebileceği kesin iken bu ısrar nedir anlamak zor.

Anayasa Mahkemesinin güvenlik soruşturmasını iptali, 2023 seçimini yaralamıştır. Memurlar için iptal, seçilmenin önündeki engeli de kaldırabilir. PKK ve FETÖ ile bağı olanlardan güvenlik soruşturması istenmeyecek mi mesela? Güvenlik soruşturması insan haklarıyla değil, devletlerin güvenliği ile ilgilidir. Teröre bulaşanlara, yoldaşlık edenlere temsil hakkı tanınmamalıdır.

SEÇSİS GÜVENSİZDİR

SEÇSİS’in güvenlik açıkları vardır. Sirayet kolaydır. Ayrıca, Dünya’da hiçbir devlet sonucu üç saat içinde almamakta. Ülke genelinde sonuçlar YSK’ya akarken, erişim olduğu nasıl anlaşılacak? İstanbul tecrübesini yaşamış bir devlet şu saatten sonra gerçekten “şaibe var” dese “kaybettikleri için” denilecektir. SEÇSİS araştırması yaparken, ABD’den bir yazılım mühendisi “SEÇSİS’le seçime girmek, evin anahtarını hırsıza verdikten sonra evin soyulmayacağını düşünmek demektir” diye yazmıştı.

EKONOMİK DURUM, KAŞINAN YARA-LAR

Ortalık sessiz gibi dursa da, bilhassa Millet İttifakı sıkıştığında sosyal medyadaki ataklara bakıldığında, seçime bir yıl kala neler olacağını kestirmek zor değil. Neler olduğu change.org’a bakarak da görülebilir. EYT, KHK, İstanbul Sözleşmesi, 5199 Sayılı hayvanları koruma kanunu-Köpek dövüşleri, Altın madenleri-ağaç kesimleri, ekonomi, Kanal İstanbul…vb..Toplumun sinir uçlarını tespit ederek oralardan kaşıyıp, Gezi benzeri meydanlara çıkmanın ya da evlerin meydanlaştığı öfke topluluklarının oluşacağı öngörülmeli. Sosyal medya, siyaset ve sözde sanat camiasınca olaylar köpürtülüyor.