Karşımda saçları hafif kırarmış, biraz da dökülmeye yüz tutmuş ama enerjisi üst düzeyde orta yaşlı bir delikanlı oturuyor. “Zeynel Çali “. Zeynel ateş gibi, gözünü budaktan sakınmayan, girişimcilik yönü üst düzeyde çalışkan bir aile babası. Zeynel’i 30 yıldır tanıyorum. Vatanına, devletine, bayrağına saygılı ölümüne bağlı, bir kürt insanı. Tanışmamız yıllar öncesinde Van- Gürpınar’da olmuştu. Zeynel o zamanlar etrafındaki hainlikleri görerek, bir dik duruş göstermek için siyasete atılmaya karar verdi. O zamanlar PKK’nın at koşturduğu, insanları silahla, ölümle katliamla tehdit ettiği bir ortamda, bir yakını ile birlikte MHP Gürpınar İlçe Başkanlığını kurdu. Ve başkan yardımcısı olarak teşkilatta görev aldı. Van gibi bir yerde MHP İlçe Başkanlığını kurmak her babayiğidin harcı değil. Vay! Sen misin kuran? Bir anda kanlı terör örgütünün hedefinin orta noktasına oturdu.

Tehditler, yol çevirmeler, aileyi taciz etmeler. “Seni yaşatmayacağız” türünden sözler, telefonlar. Özetle PKK ve milisleri, Zeynel Çalı’ya, Gürpınar’ı adeta dar ve zindan ettiler. Sonunda baskılara dayanamayan Zeynel kardeşimiz, baba ocağını, evini, barkını terk ederek İstanbul’a göç etti.

Ekmeğini taştan çıkardı

Zeynel çalışkan bir vatan evladı. İstanbul’da beş tane bebesini ve de âlisine doyurmak için, önüne taş koysalar taşıyacak türden biri. Öyle de oldu. Okul servis şoförlüğünden, su satıcılığına kadar her türlü işe girdi. Kazandı, kendini geliştirdi, sermaye sahibi oldu. İstanbul’da deri alışverişi üzerine güzel bir ticarethane kurdu. Zeynel, taşı toprağı altındır diyerek geldiği İstanbul’da tutundu. Tutundu da, baba ocağını, terk ettiği köyünü, insanını hiç unutmadı. Oraları hep gözünde tüttü. Zeynel kardeşimizin işleri gelişince, memleketine, kendi insanına iş verecek aş verecek, ekmek verecek bir iş kurmayı gözüne kestirdi. İstanbul’da ayakkabı derisi ve de tabanı üreten işletmesinin bir ayağını da memleketi Van’da açmaya karar verdi. Kararını da hemen uyguladı. Önce kendine güvenli bir ortak buldu. Sonra da memleketinde kuracağı işin maliyet hesaplarını yaptı.

KCK darbesi

Hazırlıklar tamamlandıktan sonra, Zeynel kardeşimizi yanına ortağını alarak, Van’ın, memleketinin yolunu tuttu. Kuracağı işyerinde kademeli olarak zaman içinde 1000’e yakın kişi çalışacaktı. Bunun anlamı işsizliğin kol gezdiği yüzde 25-30’lara ulaştığı bir ortamda, bin ailenin ekmek yemesi, 1000 kişinin iş-aş bulması demekti. Ancak fabrika için geniş bir yer gerekiyordu. Ve kayyum atanan Van Belediyesinin böyle kiralık güzel bir yeri vardı. Uzun süreli olarak kiralamak için Belediye başkanlığına atanan, Van Valisinin de bu kiralamaya onay vermesi lazımdı. Zeynel ve ortağı randevu alıp valinin huzuruna çıkarlar. Durumu anlatırlar ve de kiralama arzunu belirtiler. Vali Beyin cevabı biraz ağır olur; “Sen KCK ile birlik yapıyormuşsun! Onun için ne yüzle makamıma geldin” diyerek, bir sürü de ihanet hakaret yaftası içeren söylemlerle Zeynel’i şoke eder. Zamanın MHP Gürpınar İlçe Başkanlığının kurucusu olan, vatanını milletini ölümüne seven birine bu sözler çok ağır gelir. Van Valisi Belediye başkanına dönerek: “Sayın Valim benim memleketimi terk etmem PKK yüzünden oldu. Buraya gelmem ise vatan millet sevgim ve de kendi insanıma, aş verme, iş vermek içindi. Benim KCK ile ilişkimi bırakın, İki üç adi kavga dışında bir tane sabıkamı bulun, Kendimi valiliğin aha şu camından aşağı atacağım. Ben PKK terörist örgütü ile işbirliği yapacağıma kendi kafama sıkarım daha iyi.”

Görünen o ki Zeynel’i memleketini terk ettiren odaklar, geri gelişi ile harekete geçmiş Vali’yi yanıltmış, onu kulaktan dolma bilgilerle donatmışlardı. Kulaktan dolma istihbarı hiçbir bilgiye dayanmayan, Bu bilgilerle de bir vatan evladı küstürülmüş, soğutulmuş ve de üstüne üstlük hakaretlere maruz kalmıştı. Zeynel ayrıca Vali’den kendisine bu bilgiyi getirenlerle yüzleşmek istediğini, onların hain olacağına kalıbını basacağını söyler. Sonuç olarak Vali Beyimizden çıt çıkmaz. Zeynel işyerini Gevaş Belediye Başkanının büyük desteği Van- Gevaş’ta kurdu. Şimdilerde 200’e yakın tamamı “HANIM” Gevaş sakinini iş, aş, ekmek sahibi yaptı. Bu rakam ilerleyen günlerde 1000 kişiye kadar çıkacak. TIR’lar üretilen malzemeleri İstanbul’a taşımaya başladı bile. Herkes mutlu... Bir tek mesele vardı; Kendisine atılan bu kötü lekenin, KCK iftirasının temizlenmesi. Onu da sağ olsun Van Valisi-Belediye Başkanı telafi etti: “Zeynel kardeşim bana yanlış istihbarat vermişler. Seni tanımamışım. Özürlerimi kabul et”. Tabii Vali ile Zeynel arasında geçen yukarıda anlattıklarımızın biz tanığı değiliz. İddialarını Zeynel kardeşim bize anlattı Evet, gönül dostları devlet adamlarına yönetenlerimize düşen görev, idare ederken kılı kırk yarmaları ve de hazreti Ömer misali adil olmaları. Olmalılar ki Zeynel kardeşimiz gibi mağdur günahsız, vatan bayrak sevdalısı insanlar bu tür iftiralarla küstürülmesin.