Sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi reklamcı Beril Talu, ponzi sistemiyle etrafındaki birçok kişiyi ve çalışanlarını da dolandırdıkları iddiasıyla ortadan kayboldu.

Çifte pazartesi gününden beri ulaşılamıyor. İddialara göre, Kıvanç Talu’nun reklamcı eşi Beril Talu, daha önce çalıştığı global bir reklam şirketinden ayrılınca prodüktör olarak kendi şirketini kurdu. Çevresine büyük firmalara reklam filmi çekeceğini ancak iş yerinden ayrıldığı için parası olmadığını söyleyerek yatırım ortaklığı vaadiyle yakınlarından para topluyordu. Talu’nun vaadi, kişilerin paralarını maksimum 40 gün içinde bir buçuk katı olarak geri ödemekti.

Kızılcık Şerbeti'nin Doğa'sı ehliyetini kaptırdı Kızılcık Şerbeti'nin Doğa'sı ehliyetini kaptırdı

Şubat ayından bu yana sürdüğü söylenen bu sistemde çift her yeni katılımcının aktardığı parayı öncekilere bölüştürerek bir süre mağdurları oyalamayı başardı ancak çifte 16 Ekim Pazartesi gününden sonra ulaşılamadı. 

Mağdurların arasında çiftin yakın arkadaşlarının yanı sıra, evde çalışan yabancı uyruklu bakıcı, şoför ve Beril Talu’nun manikürcüsü olduğu da söyleniyor. 42 mağdur önceki gün bir Whatsapp gurubunda toplandı ve bir avukata toplu vekalet vererek suç duyurusunda bulunacak. 

Hürriyet'ten Gizem Coşkunarda çifte para kaptıranlarla konuştu. İşte, mağdurların iddiaları:

Çiftin evine ‘İngilizce oyun ablası’ olarak çalışmaya giden H.T.:

“Bir ay boyunca her gün beni aradı. Sanki biz çok benziyormuşuz gibi davranıp, hakkımda bir sürü bilgi edindi, hayallerimi öğrendi, ne kadar param olduğunu öğrendi. Beni duygusal manipülasyonla kandırdı. Zaten evlerini görseniz kanmama ihtimaliniz yok. Yalı gibi yerde oturuyorlar. Paramın gelmeyeceğini anladığımda artık geç olmuştu. Onları en son gören evde çalışan bakıcıları. Onu da silahla tehdit edip, sabah evden çıkıp gitmişler. Beril daha önce çalıştığı, global bir ajansı da 300 milyon TL dolandırdı ve davası hala sürüyor. En son kredi çektirip parasını aldığı manikürcüsüne yurtdışına kaçmadan önce gidip bir de oje sürdürmüş.”

Bir arkadaşının aracılığıyla sisteme dahil olan F.A. ise sisteme ilk seferde 40 bin TL verip iki hafta sonra 60 bin TL aldığını, bu şekilde 3-4 kez para alışverişinde bulunduğunu söyledi. Çifti tanıyan arkadaşının da mağdur olduğunu ifade eden F.A. başından geçenleri şöyle anlattı: “Bize gelen reklam filmi listelerinden seçip bir bütçeye yatırımda bulunuyorduk. Ben 3-4 kez yatırım yaptıktan sonra en son 4 bin dolar gönderdim. Bu defa param gelmedi, süre uzadı ve kendilerine ulaşmaya çalıştığımda dolandırıldığımı anladım. Kurduğumuz WhatsApp grubunda ben en küçük yatırımcılardan biriyim, 1.2 milyon TL yatıranlar var aramızda. Doktor, mühendis, bir sürü meslek sahibi insan. Kimse deşifre olmak istemiyor. Bakıcılarının anlattığına göre çocuklarının pasaportu yokmuş. O yüzden Tiflis’e çıkmışlar ve burada çocuklarına pasaport çıkarttıktan sonra başka bir ülkeye gidecekleri söyleniyor.”

Değir bir mağdur G.D. ise bu işte Talu çiftinin yalnız olmadığını, Emre T. ve Sofi T.’nin onlara yardım ettiğini düşündüğünü söyledi. Savcılığa hem Talu çifti hem de Emre T. hakkında suç duyurusunda bulunan G.D. şu ifadeleri kullandı: “150 bin TL’lik başka bir ödememin zamanı geçiyordu. Emre’nin verdiği bir IBAN’a 380 bin TL göndermiştim, 570 bin TL alacaktım. Paramı istediğimde bana yeni bütçeler gönderip “Paran geldi ama bak sistemde tut, iyice büyüsün, para oradan oraya dolaşmasın” diyorlardı. Ben de “Hayır, hesabımda göreyim” önce diye diretiyordum. Sonunda hesabıma hiç tanımadığım birinin adından 270 bin TL geldi. Onun sisteme giriş parasını direkt benim IBAN numarama yönlendirmişler. Sonra da ortadan kayboldular. Şimdi bana parayı gönderen kişi “Bana paramı verin ben bu işten çıkayım, yoksa ben de sizi şikâyet edeceğim” diyor. Bu işin içerisinde en az 80 mağdur kişi var içinde.”


 

Editör: Grlyrtts