Dünyaca ünlü Türk piyanist Gülsin Onay, klasik müzik sahnesinde Türkiye’yi gururla temsil eden bir isim. 10 Haziran Salı günü müzikseverlerin gündeminde yer alan Onay, hem virtüözlüğü hem de sanata adanmış yaşamıyla dikkat çekiyor. Chopin ve Rachmaninov yorumlarıyla uluslararası alanda övgü toplayan sanatçı, aynı zamanda Ahmed Adnan Saygun’un eserlerini dünyaya tanıtan en güçlü yorumculardan biri olarak biliniyor. Peki, Gülsin Onay kimdir, nerelidir ve özel hayatında neler oluyor?
Müzik kariyeri, henüz çocuk yaşlarda “harika çocuk” unvanıyla başlayan Onay, 5 kıtada 80 ülkede konserler vererek Türk müziğini küresel sahnede tanıttı. 2003’ten beri UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi olan sanatçı, toplumsal katkılarıyla da örnek bir figür. Onay’ın hayatı, başarılarla dolu kariyeri ve özel yaşamı, müzikseverler tarafından merak ediliyor. İşte Gülsin Onay’ın biyografisi ve bilinmeyen yönleri.
Gülsin Onay Kimdir?
Gülsin Onay, 12 Eylül 1954’te İstanbul’un Erenköy semtinde doğdu. Müzisyen bir aileden gelen Onay'ın annesi piyanist Gülen Erim ve babası da kemancı Joachim Reusch.. Türk matematikçi Kerim Erim’in torunu olan sanatçı, piyanoya üç buçuk yaşında annesinin rehberliğinde başladı. Altı yaşında TRT İstanbul Radyosu’nda ilk konserini verdi. Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında, 10 yaşında Mithat Fenmen ve Ahmed Adnan Saygun’dan özel eğitim aldı. 12 yaşında Paris Konservatuvarı’na gönderilen Onay, 16 yaşında piyano ve oda müziği dallarında birincilikle mezun oldu. Pierre Sancan, Monique Haas ve Nadia Boulanger gibi ustalardan ders alan sanatçı, kariyerini Hannover’de Bernhard Ebert ile zenginleştirdi. Berlin, Varşova, İstanbul gibi festivallerde sahne alan Onay, Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırıldı.

Nereli? Kariyer Yolculuğu
Gülsin Onay, İstanbul doğumlu olsa da kökenleri annesi üzerinden Türk, babası üzerinden Alman kültürüne dayanıyor. Kars Tatarı kökenli dedesi Kerim Erim’in bilimsel mirası, Onay’ın disiplinli kişiliğinde iz bırakmış. Uluslararası kariyeri, Venezuela’dan Japonya’ya 80 ülkeyi kapsıyor. Dresden Staatskapelle, Philharmonia Orkestrası gibi dünyaca ünlü orkestralarla çalışan Onay, Vladimir Ashkenazy ve Esa-Pekka Salonen gibi şeflerle sahne aldı. Chopin yorumlarıyla istisnai bir piyanist olarak tanınan Onay, Saygun’un 2. Piyano Konçertosu’nun dünya prömiyerini gerçekleştirdi. 2004’ten beri Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin sanat danışmanlığını yapan sanatçı, 1987’de Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü. Bilkent Üniversitesi’nde sürekli sanatçı olarak görev yapıyor.
Evli mi?
Gülsin Onay, özel hayatında üç evlilik yaptı. İlk evliliğini 1973’te, 19 yaşındayken piyanist Ersin Onay ile gerçekleştirdi. 1983’te sona eren bu evlilikten oğlu Erkin Onay doğdu, ki kendisi Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde başkemancı. İkinci evliliğini 1989’da bir Alman matematikçiyle yapan Onay, 1999’da bu evliliği de bitirdi. Şu an Cambridge Üniversitesi’nde profesör olan Tony Scholl ile evli olan sanatçı, Cambridge’de yaşıyor. Onay, eşine olan sevgisini sıkça dile getiriyor; 10 Haziran Salı günü de müzikle dolu bir yaşamın yanı sıra ailesine bağlılığını vurgulayan bir sanatçı olarak anılıyor. UNICEF projeleri ve genç piyanistlere verdiği ustalık sınıflarıyla da toplumsal bir rol üstleniyor.