22 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi YAŞAM İzmir'de depremzedeler yeni evlerine kavuşuyor

İzmir'de depremzedeler yeni evlerine kavuşuyor

TOKİ tarafından, evleri yıkılan veya ağır hasar alan depremzedeler için yapılan ev ve iş yerlerinden 749'u kasım ayında sahiplerine teslim edilecek.

İzmir’de 30 Ekim 2020'de yaşanan depremde evleri yıkılan veya ağır hasar gören depremzedeler için yapılan konutlarda anahtar teslimi, kasım ayında başlıyor.

Merkez üssü Seferihisar açıkları olan, 117 kişinin hayatını kaybettiği 6, 6 büyüklüğündeki depremin üzerinden 1 yıl geçti.

Kent genelinde hissedilen depremin en ağır hasarı Bayraklı ilçesinde oldu. Depreminin ardından yıkılan veya acil yıkılması gereken binaların yerine yenisi yapılması için ilçede 7 proje alanı belirlendi. Ayrıca konut rezerv alanı oluşturuldu.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) proje ve rezerv alanında yürütülen çalışmalar kapsamında bazı ev ve iş yerlerinin inşaatı tamamlanma noktasına geldi.

Deprem sonrası enkaza dönen Rıza Bey, Doğanlar, Yağcıoğlu ve Yılmaz Erbek apartmanlarıyla Emrah ve Barış Sitesi'nin bloklarının yerinde de yeni binalar yükseldi.

AĞIR HASARLI 500 BİNANIN YIKIMI YAPILDI

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Ömer Albayrak, AA muhabirine, depremin hemen ardından hasar tespit çalışmalarının hızlı şekilde yapıldığını söyledi.

Kent genelinde yaklaşık 210 bin binanın tarandığını aktaran Albayrak, depremde 680 binanın ağır hasar aldığını, 630 binanın da orta hasarlı olarak tespit edildiğini kaydetti.

Albayrak, ağır hasarlı binaların yaklaşık 500'ünün yıkımının gerçekleştiğini, yıkım işlemlerinin devam ettiğini aktararak, “Ağır hasarlı binaların yoğun olarak bulunduğu Bayraklı’da 7 proje alanı belirleyerek inşaat çalışmalarımıza başladık. 7 proje alanında şu an 1701 bağımsız bölümün yapımını gerçekleştiriyoruz. Depremin yıl dönümünde, kasım ayı içinde 1701 bağımsız bölümün 749’unu hak sahiplerine teslim edeceğiz.” diye konuştu.

Şehir hastanesinin yan tarafında belirlenen 375 hektarlık konut rezerv alanında 3 bin 649 bağımsız bölümün yapımını da sürdürdüklerini ifade eden Albayrak, onları da yılbaşı itibarıyla etaplar halinde hak sahiplerine teslim edeceklerini anlattı.

KİRA YARDIMI DEVAM EDİYOR

Albayrak, evleri yıkılan veya ağır hasar alanlara, ev inşaatları devam ederken mağdur olmamaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kira yardımları yapmaya devam ettiklerini dile getirerek, “İnşaatları teslim edilene kadar kira yardımı devam edecek. Şu an 1728 vatandaşımıza her ay kira yardımlarını devam ettiriyoruz.” dedi.

Konutların özelliklerinin proje alanına göre değiştiğini ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:

"2+1 ve 3+1 olacak şekilde planladık. Çünkü hak sahiplerine, bulunduğu yerde evlerini vermek üzere Sayın Bakanımızın bir talimatı vardı. Bu talimatı gerçekleştirmek için çalışmalar son hızla devam ediyor. Vatandaşlarımız biten örnek daireleri gördüğünde bir memnuniyet söz konusu. Dairelerin hepsi titizlikle projelendirildi. Evlerde bütün alanlar aktif olarak kullanılabilecek şekilde projelendirildi. O anlamda piyasada çok daha yüksek metrekare satılan evlerin kullanım imkanını karşılayacak bir şekilde, daha küçük metrekarede olmasına rağmen ihtiyaçları giderecek şekilde projelendirildi. Proje alanlarında yaptığımız evler zemin artı 5 kat. Kapalı veya açık otoparkı olanlar var. Daha önceki binalarında bu otopark alanları yoktu ama biz kendilerine otoparklar da yapıyoruz. Rezerv alanda sosyal donatı alanlarını oldukça geniş bırakıyoruz. Yeşil alanlarını geniş bırakıyoruz, resmi kurum alanları, parkı, bahçesi, çocuk oyun alanları olacak şekilde tasarlandı."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *