Gayrimenkulünüzü herhangi bir sebeple satmaya karar verdiniz. İlk merak ettiğiniz şey “evimin gerçek değeri” olacaktır. Gerçek değeri bilmek, listeye sunulan yüzlerce mülk arasından sıyrılmanızı sağlayabilir. Araştırmalar gösteriyor ki; satılamayan mülklerin %95’i hatalı şekilde fiyatlanmış. Keşke gayrimenkulünüzün satışını zorlaştıran tek hata bu olsaydı…

Her şeyden önce gayrimenkul satışı titiz bir hazırlık gerektirir. Eğer hala evinizi satışa hazır hale getirmediyseniz, daha çok alıcı beklersiniz. Beklemenin de bir zamanı var değil mi? Şimdi bir gayrimenkul satışı kurgulayalım. Evinizi niçin satıyorsunuz ve ne kadar zamanınız var? Önce ihtiyacı belirlemeli sonra gayrimenkulünüz için potansiyel alıcıların kim olduğunu öğrenmeli. 

“Yok biz emlakçıya vermiyoruz, kendimiz satacağız” altında yatan satış kurgusu oldukça zayıftır. Tek argüman “kendimiz satacağız” olunca eve gelen yalnızca alıcılar olmuyor elbette. En başta da meraklı komşular bulunuyor. Sonra çarşı-pazar esnafı, kararsızlık yaşayan bazı alıcılar belki de… Yapacak bir işi olmayan ya da zamanı çok olan yine de kendi satsın, ancak bugün ki konumuz; gayrimenkulünüzün değerinde satılması! Peki nereden başlamalısınız? 

Hızlı mı satılacak yoksa yavaş mı?

Bunun en net cevabı rakip analizinde saklıdır. Gayrimenkulünüzün satış süresi, bölgenizde listelenen diğer satılık mülklerle doğrudan ilintilidir. Satılık evinizle emsal özelliklere sahip bir mülkün daha düşük fiyatlanması, planlanan satış süresini geciktirebilir. Gayrimenkulünüz için pazarlama fiyatı belirlerken evinize fiyat biçmek yerine, rakiplerinizi incelemeli ve mülkünüzün özelliklerini gözden geçirerek doğru şekilde fiyatlamalısınız. Türkiye’de satışı gerçekleşen mülklerin alıcı bulma süresi ortalama 66 gündür. Eğer acil bir durum yok ise, iki ay satış için yeterli olacaktır. 

6 gün ile 66 günde satılan mülklerin tek farkı listelemedir. Ne kadar kapsamlı listeleme yaparsanız aynı oranda alıcı adayına ulaşır ve gayrimenkulünüzün satışını gerçekleştirirsiniz. Kapsamlı listeleme denince ilk akla gelen sahibinden.com emlak portalı olsa da söz ettiğim daha etkili bir çalışma. Her şeyden önce, hızlı satış için gayrimenkulün tanıtılması ve sponsorlu şekilde yayınlanması önemlidir. 

Şansa değil, hazırlığa ihtiyacınız var.  

Birçok mülk sahibi, gayrimenkulün satışında kendi görev alıyor. Gayrimenkulü satışa hazırlamak bir yana, alıcılara sahibi olduğu evin özelliklerini anlatmakta bile yetersiz kalıyor. Oysa gayrimenkul satışı hazırlık gerektirir. Burada unutulmaması gerekir ki; alıcılarla yeniden müzakere etme şansını bulamayabilirsiniz. Onları eve davet etmeden önce tüm hazırlıkları titiz şekilde yapmış olmalısınız.

İş çıkışı eve alelacele gelip fotoğraflamak hiç iyi bir fikir değil. Her şeyden önce doğru açı, doğru ışığı kullanmanız gerekiyor. Eğer yeterli değilseniz çare “emlak fotoğrafçılığı” konularında uzmanlaşmış fotoğrafçılardan destek alabilirsiniz. Gayrimenkulünüzü fotoğraflarken alıcılar için fikir oluşturmanız önemlidir. Doğru açı ve ışığın ne olduğunu bilmeyen mülk sahipleri “balık gözü” efekti ile mülkünü fotoğraflıyor. Bazıları da panorama ile uzatmalı çekimler gerçekleştiriyor. Hiçbir şekilde fikir vermeyen bu fotoğraflar, ilan kirliliğinden başka bir şey değil. 

Profesyonel destek almak, satış sürecini hızlandırır. 

Pek çok mülk sahibi, gayrimenkulünü sahibinden satmaya çalışarak cazibe yaratmaya çalışıyor. Doğru bilinen yanlışlardan birisi de budur. Türkiye’de yatırımcılar haricinde tutulan alıcıların büyük bir bölümü, ömürleri boyu yalnızca bir kez gayrimenkul satın alıyor. Dolayısıyla birikimlerini doğru şekilde değerlendirmek istiyor. Tam da bu noktada “sahibinden komisyonsuz” diyenleri değil, bölgede etkin şekilde hizmet veren emlak ofisi ve gayrimenkul danışmanlarını dikkate alıyor. Her şeyden önce, şahsa değil şirkete güvenmek istiyor. 

Emlak danışmanının işi ev satmak

Yeterince görüş talebine ulaşamadıysanız bir emlak danışmanı ile çalışmamanız faydalı olabilir. Pazarlama fiyatının doğru belirlenmesi kadar, listeleme ve tanıtım çalışmalarında da etkin şekilde görev almalısınız. Eğer yapamıyorsanız bir emlak danışmanı belirlemeli ve yolunuza danışmanlık alarak devam etmelisiniz. Herkes emlakçı değil, her mülk sahibi emlakçılık yapamayabilir. Emlakçılık, ilan vermek değil, doğru müzakere etmektir. “Doğru müzakere ise fiyatta anlaşma sanatıdır.” Önce alıcı bulmalısınız. Daha sonra görüş ve teklif alarak müzakere etmelisiniz. İlk 15 günde hiçbir görüş talebi almadıysanız işler yolunda gitmiyordur. Tabi, emlakçıya vermek ya da vermemek değil tek mesele. Doğru emlakçıya belirleyip yetki vermeniz, kurguladığınız satışı en kısa sürede sonuçlandırır. Yetki vermekten kaçarak, birçok emlakçıyı sözel olarak yetkili kılmanız, mülkünüzün yakın zamanda satılamayacağı anlamını taşır. Her emlakçı farklı strateji izlemeye çalışır, alıcıların yaşadığı güven sorunu mülkün satışını engeller. Fiyatlar üzerinde oluşan farklılık, mülk sahibinin bilgisi dışında paylaşılanları konu dışında tutuyorum. Aslında basit; alıcılar muhatap istiyor! Muhataplar değil. 

Hazır müşteri var, peki neler yok? 

Geleneksel emlakçıların orijinal çalışma stili olan “hazır müşteri” sunan pazarlama, mülk sahibi veya satıcılar için önemli bir zaman kaybı. Bölgede yerleşik olan bütün emlak ofislerinin hazır müşteri teklif etmesi başta kulağa hoş gelse de mülkte yapılan görüşlerin satışa dönmemesi sinir bozucu olabiliyor. Tabi, bu soruna eşlik eden bazı eksikler öne çıkınca, gayrimenkulün satışı iyice zorlaşıyor. Geleneksel emlakçılar evinizi pazarlarken neleri yapmıyor ya da eksik bırakıyor?

  • Profesyonel fotoğraf ve video hizmeti yok. 
  • İçerik pazarlama hizmeti yok. (Yetersiz açıklama, eksik veya hatalı yazımlar.)
  • Dijital pazarlama ve sosyal medya reklamları yok.
  • İnternet reklamları yok.
  • Hukuki danışmanlık yok. (İhtilafların oluşmasında avukat desteği ve arabuluculuk.)

Yukarıdaki bilgiler ışığında doğru acenteyle yol almanın ve doğru pazarlama fiyatıyla mülk satmanın aslında hiç zor olmadığı anlaşılıyor. Gayrimenkulünüzün gerçek değerini ücretsiz olarak öğrenmek ister misiniz? [email protected] adresine talep bırakabileceğiniz gibi, +90 216 380 69 48 numarasından arayarak ya da whatsapp mesajı göndererek iletişime geçebilirsiniz. Gayrimenkulünüzün satışına yönelik daha fazla bilgi ve ipucu için kuler.com.tr ve realestateagent.com.tr web adreslerini ziyaret etmeyi unutmayın.