İstanbul
Parçalı bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi YAŞAM TOKİ peşinat ödemeleri ne zaman? 500 bin konut projesinde peşinat detayı

TOKİ peşinat ödemeleri ne zaman? 500 bin konut projesinde peşinat detayı

TOKİ’nin 500 bin sosyal konut projesinde peşinat ödemeleriyle ilgili en çok merak edilen konu, ödemenin hangi tarihte yapılacağı. Başvuru süreci daha önce tamamlandı, hak sahipliği kuraları ise il il devam etti. Bu nedenle gözler şimdi sözleşme ve ödeme takvimine çevrildi.

Mevcut takvime göre peşinat için ülke genelinde tek bir gün açıklanmış değil. Ödeme tarihi, her ilde kura sonucunda hak sahibi olan vatandaşların sözleşmeye çağrıldığı tarihe göre belirlenecek. Yani peşinat, başvuru sırasında değil, sözleşme aşamasında yatırılacak.

Peşinat ne zaman ödenecek?

500 bin konut projesinde hak sahiplerine konutlar yüzde 10 peşinat ve 240 ay vade ile satılacak. Buradaki en net bilgi şu: peşinat ödemesi, sözleşme imzalanırken yapılacak. Hak sahibi olan vatandaşlar, kendileri için açıklanacak banka ve sözleşme takvimine göre ödeme yapacak.

Bu yüzden “TOKİ peşinat ödemeleri ne zaman?” sorusunun tek cümlelik cevabı şu oluyor: kura sonucu hak sahibi olduktan ve sözleşme tarihi açıklandıktan sonra. Kurası henüz tamamlanmayan ya da sözleşme çağrısı yapılmayan illerde peşinat aşamasına geçilmiş sayılmıyor. Büyükşehirlerde süreç ilçe ilçe ilerlediği için tarihler değişebiliyor.

Taksitler ne zaman başlayacak?

Projede taksit ödemeleri, sözleşme tarihini takip eden ay başlatılacak. Yani hak sahibi sözleşmesini hangi ay imzalarsa, ilk taksit ödemesi bir sonraki ay başlayacak. Bu da peşinat sonrası ödeme planının hemen devreye gireceği anlamına geliyor.

Kısacası 2026 TOKİ 500 bin konut projesinde peşinat için sabit ülke geneli bir tarih yok. Esas alınacak tarih, hak sahibinin sözleşmeye çağrıldığı gün olacak. Peşinat sözleşmede yatırılacak, taksitler ise bir sonraki ay başlayacak. Bu nedenle hak sahiplerinin kendi iline ve projesine ilişkin banka duyurularını ve sözleşme çağrılarını yakından takip etmesi gerekiyor.