ET ve balık da... Norveç veya Arjantin. Veya da Sırbistan, Gürcistan. Geriye ne kaldı? Biz seçim günü nedeniyle spor yazalım: Yılın sporcusu Azeri kökenli Ramil Guliyev. Olimpiyat madalyalı sporcularımız Küba, Kenya gibi ülkelerde yetişenlerden. Masa tenisçilerimiz Çinli. Devşirme ağırlıklı milli takımlar. Basketbolda 35 yaşındaki Ali Muhammed ve diğer ABD’li oyuncu Türk yapılıverdi. Tekerlekli basketbol takımlarımızda bile yabancı oyuncu katkısı aranıyor.

Ya liglerimiz: 19 Mart tarihli bir gazetenin haftalık panoramasını paylaşıyorum.

Haftanın kare ası: Lung (Kayseri), Vida (Beşiktaş), Trezeguet (Kasımpaşa), Vedat Muriqi (Ç.Rizeli)

Yabancılarla dolu

Haftanın karması: Lung (Kayseri), Popov (Kasımpaşa), Vida (Beşiktaş), Awaziem (Ç.Rize), Nwakaeme (Trabzon), Şamil (Kayseri), Cissokho (Antalya), Feghouli (Galatasaray), Vedat Muriqi (Ç.Rize), Trezeguet (Kasımpaşa), Soldado (Fenerbahçe).

Gol krallığı: 23 gol: Diagne (Galatasaray), 12 gol: Rodallega (Trabzon), Cisse (Alanya), 11 gol: Onyekuru (Galatasaray), Vedat Muriqi (Ç.Rize), Burak Yılmaz (Beşiktaş), 10 gol: Visca (Başakşehir), Robinho (Başakşehir), 9 gol: Aleksic (Malatya), Kone (Sivas), Doukara (Antalya)

Asist krallığı: 12: Edin Visca (Başakşehir), 11: Quaresma (Beşiktaş)

Haftanın karmasında tek Türk futbolcu var. Gol krallığında da.

Gelelim basketbola:

Yine bir gazete panoraması.

Haftanın beşi: Tonye (Gaziantep), Avguste (Galatasaray), Andy (Bahçeşehir), Kenny (Büyükçekmece), Colom (Bahşehir) Haftanın coachu: Nenad Markovic (Gaziantep)

Haftanın oyuncusu: Kenny (Büyükçekmece)

Geçen haftaki ilk 5’i de yabancılar oluştururken, sayı krallığına bakalım:

20.72: Holloway (İBBSK), Ribaunt krallığı: 11.88 Williams (Büyükçekmece), Asist Krallığı: 6.88 Micic (Anadolu Efes).

Bayanlarda da fark yok

Bayanlar voleybolda da farklı bir durum yok. Geçen haftanın karması:

Ebrar (Vakıfbank), Bailey (Nilüfer Bld.), Jerkov (Beşiktaş), Russeva (THY), Arelya (Beşiktaş).

İşte bir iki haftanın bayılarak seyrettiğimiz futbol, voleybol ve basketbol karmaları. Yerli ve milli kavramını yansıtıyor mu?

Basketbol ve voleybolda para kazanılmıyor. Reklam ve sponsorluk yetmiyor. Futbol kulüpleri iflasta. Dört büyüklerin borcu 10 milyar lirayı geçti. Bankalar yapılandırmayla yardım ediyor. Kulüp oyuncularının bonservisleri bankalara rehin. Galatasaray yönetimi ibra edilmedi. Beşiktaş bugün 13 milyon Euro bulamazsa Avrupa kupalarına katılamayacak. Kaşıkla kazanıp kepçeyle harcanan bir sektör. Aracı kurum menajerler milyarder oldu. Antrenörlerden yenilen kazıklar sonucu akıllandık ve yerliye geçtik. Çok şikayet edilen hakemler de yerli. Aylık maaşları 50 bin TL’nin üstünde.

40’ına merdiven dayadı

A Milli Takım’da 40’ına merdiven dayayan Emre ve 35’ine yaklaşan Burak Yılmaz’dan medet umuyoruz. 2002’de Milli Takım’ı Dünya üçüncüsü yapan Şenol Güneş kovulmuştu. 15 yıl sonra geri döndü. O zaman 50 yaşındaydı, şimdi 65... Bir ileri, üç geri gidiş, bolca yerinde sayarak yerli ve milli liglerimizi renklendiriyoruz.

Koca Fenerbahçe yardım kampanyası başlattı. 65 milyon Euro bulamazsa felaket. Basketbol ve voleybol ligleri müessese ligi gibi. Futbolda alt ligler adeta belediyeler arası mücadele.

Afrika, Asya, Avrupa, Güney Amerika, hatta Avustralyalı sporcuları zengin ediyoruz. Yerlinin hükmü yok.

Güreş, halter ve boks milli takımları bile devşirme dolu. Oysa spor bütçemiz muhteşem. Ödül yönetmeliği, sporcuyu zengin eder. Tesisler lüks ve modern.

Gelin de bu çelişkiyi anlamaya çalışın. Amatör takımlarda bile yabancı oyuncu var. Her yıl yeni yeni isimleri ezberliyoruz. Kulüplerde en az 3-4 tercüman kadrosu bulunuyor.

Dahası da var... Ama burada noktalayalım. Adı yerli lig. Üstelik milli. Aslı ve astarı yok.

Bir kampanya başlatılacaksa, aha ilk adım burası olsun. Havaya saçılan paralar, üretime katkısı olmayan boşa uğraş. Adı spor, kendisi skor.