Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere Yeşil Sol Partisi listelerinden girme kararı alan HDP’nin sandık kurullarında temsilci hakkı bulunduramayacağına karar verdi. 

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; YSK'nın bu kararıyla birlikte son genel seçimde üçüncü parti konumunda bulunan HDP’nin ardından gelen siyasi partilerin temsilcileri sandık kurullarında görev alacak. Yurtdışı sandık kurullarında ise HDP’nin yerine MHP temsilcileri görev yapacak. Bu durumda, yurtdışı seçim kurullarında AK Parti, CHP ve MHP’nin temsilcileri bulunacak.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre HDP, Anayasa Mahkemesi’nde süren kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşil Sol Parti listelerinden girme kararı almıştı. Bu karar sonrası bir önceki seçimde ülke genelinde üçüncü parti konumunda bulunan HDP’nin sandık kurulundaki varlığı tartışılmaya başlandı. Söz konusu tartışmaların ardından MHP harekete geçti.

MHP YSK Temsilcisi Avukat Kürşat Türker Ercan, Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. Ercan, HDP’nin seçimlere katılmama durumunun aday listesi teslim edilmemesi nedeniyle kesinleştiğini belirtti. Bu nedenle; HDP’nin 14 Mayıs seçimlerinde andık kurullarında bulunamayacağını vurguladı. HDP de Yüksek Seçim Kurulu’na, sandık kurullarındaki durumlarına ilişkin görüş sordu.

Yüksek Seçim Kurulu, her iki başvuru üzerine sandık kurullarının oluşumuna ilişkin önemli bir karar aldı. Kurul, seçime girmeme kararı kesinleşen HDP’nin sandık kurullarında görev alamayacağına hükmetti. Bu durumda, HDP temsilcileri 14 Mayıs’ta sandık kurullarında görev yapamayacak.

YSK’nın son kararı sonrası HDP sandık kurullarında bulunamayacak. Yurtiçinde HDP’yi takip eden partiler sandık kurullarına girecek. Yurtdışı sandık kurullarında ise HDP’nin yerine 2018 seçimlerinde ülke genelinde dördüncü parti konumunda bulunan MHP temsilcileri görev yapacak.

Editör: Grlyrtts