BAKMAYIN çocuk dediğime... O 17 yaşında... Avustralya yasalarına göre reşit. Ehliyet alabilir, silah taşıyabilir. 17 yaş gençliği bizde çocuk muamelesi görür. Hatta ‘ergen’ der geçeriz. İşte o 17 yaşındaki genç Will Collony, ırkçı Avustralyalı senatör Fraser Anning’e karşı öyle bir eylem yaptı ki... Dedesi yaşında olmasına rağmen yumurtayı kafasına çaktı ve inanç adına muhteşem bir ders verdi. İslam toplumuna terörist muamelesi yapan senatör, bir de utanmadan yumruk atmaya çalıştı bu genç çocuğa... ‘İslam alemi terörist değildir. Hiçbir inanç sahibi terörist olamaz’ diyerek tavrını ve görüşünü de ortaya koydu. Şu duyarlılığa bakın ki Avustralya halkı da bu genç adımın mahkeme masrafları için bir kampanya başlatarak 42 bin dolar bağış topladı.

Müslümanlara bağış

Bu duyarlılığın devamı da var... Genç adam toplanan paranın büyük bir kısmını Yeni Zelanda’ya gönderdi. Öldürülen ve yaralanan Müslümanların yakınlarına bağış yaptı. Kalanı ile mahkeme masrafları ödendi, bir kısım para ile de yumurta alacağını söyledi. Irkçı, faşist söylemleri ve eylemleri olacak politikacıların kafasında patlatmak için... Haksızlığa karşı genç adamın bu eylemi hem İslam aleminde hem de hümanist toplumlarda büyük yankı yarattı. Çok da destek gördü. Adeta Anzak bölgesinin sevimlisi oluverdi. Tarafsız, adil, inançlara saygılı bir eylemci bu Hıristiyan genç... Ders alınması gereken bir davranış oluştu. Ötekileştirmeyen, nefret ve kin beslemeyen, özgürlükçü bir tavır. Aslında şiddet unsuru değildi yumurta ile senatörü vurması. Dünya çapında yaygın bir protesto davranışıdır yumurta veya domates kullanmak. Genç adam sadece protesto hakkını kullandı yumurtayla. Şimdi yargılanıyor. Ama arkasında duyarlı, büyük kitleler var. İşte bu anlayışta olunursa ne kavga çıkar ne tartışma. Ne savaşlara ne de kargaşalara meydan bırakılır.

Irkçıya haddini bildirdi

17 yaşındaki genç bir adam inanç özgürlüğü kapsamında bu çok büyük davranışı ile faşist ve ırkçı kafaların kendisine gelebilmesi için hadlerini bildirmiş oldu. Kim bilir belki de o ırkçı senatörün çocukları, torunları bile genç adamın yanında yer bulmuştur. Kim bilir belki de bu davranışıyla siyasi yaşamını noktalamak zorunda kalacaktır. Eline tabancayı, tüfeği alarak kin ve nefret kusmaktansa küçük bir yumurta eylemiyle karşı koyabilmek yüzlerce mermiden daha çok etki gösterecektir. Bu genç adam, yılın kahramanlarından biri olmuştur. Duyarlılığı çerçevesinde İslam aleminden ve hatta Türkiye’den davet alması gerekir diye düşünüyorum.

Fark oluşturan gençler

Dünya kamuoyu önünde oluşturduğu bu gündemin perçinlenmesi gerekir. Gelsin ve konuğumuz olsun. Bu hoşgörüsü, bu adaletli davranışıyla teşekkürlerimizi sunalım. Geri kafalı, peşin hükümlü, patron yaklaşımlı, ırkçı, faşist insanlardan bıktı, usandı bu dünya. Bu özellikleri taşıyan ister Hristiyan, ister Müslüman, ister Yahudi, Hindu, Budist, kim varsa aynı yolun yolcusudur. İnançlı veya inançsız, ama saygılı, hoşgörülü bakışlara ihtiyacımız var bu yüzyılda. Kutuplara ayrılmış, bölünmüş, ötekileştirilmiş kafa yapıları, insanlıktan nasibini alamayanlardır. Her zaman duyarlılık ve özgürlük galip gelecektir. Bugün olmasa da yarın... Avustralyalı bu 17 yaşındaki gençler var en azından fark yaratan.