Ons altın, 1.954 dolar civarına kadar geriledi. Altının ons fiyatı iki hafta önce ons başına 2.085 dolarlık rekor seviyeleri test ettikten sonra 130 doların üzerinde düşüş yaptı. Yatırımcılarsa düşüşün arkasındaki nedeni merak ediyor. İşte cevabı...

ALTIN FİYATLARINDA AŞAĞI YÖNLÜ SEYRİN SEBEBİ NEDİR?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş şu ifadeleri kullandı: "Nisan ayına ilişkin Fed toplantı tutanaklarına baktığımızda faiz artışına yönelik ibarenin kaldırıldığını ancak faiz indirimine yönelik bir ibarenin de konulmadığını gözlemlemiştik. Bunu piyasalar, faiz indirimlerine başlanıyor şeklinde yorumlarken son dönemde Fed yetkililerinden gelen faiz artırım mesajları, borç tavanına ilişkin belirsizliğin 2 yıllık tahviller üzerindeki volatiliteyi artırması ve bunun altın fiyatlarını baskı kurmaya başladığı görüşündeyiz.

YURT İÇİNDE DÖVİZ KURU BEKLENTİLERİ NELER?

ABD gündemindeki konuların etkileriyle dolar cinsi varlıklarda görülen değer kazanımlarına yol açması içeride ise dolar kuruna yönelik yükseliş beklentilerini artırsa da siyasi belirsizliğin sürmesi, bu tür bir yükseliş hareketini baskıladığını düşünüyoruz. Dolardaki ılımlı yükselişin seçimlere kadar devam edeceğini ve seçimler sonrasında da uygulanacak para politikasına bağlı olarak adil bir değere ulaşacağı görüşündeyiz.

FED FAİZ ARTIŞINA DEVAM EDECEK Mİ YOKSA FRENE Mİ BASACAK?

Geçtiğimiz ay gerçekleşen Fed toplantısında Powell’ın faiz artırım etkilerinin piyasalara geç yansıyacağını ve veri bazlı hareket edeceklerini dile getirmişti.

Önümüzdeki toplantıda da veri bazlı olarak politika faizinde bir değişikliğe gitmeyeceği görüşünde olsak da jeopolitik veya bankacılık üzerindeki risklerin artması halinde ani bir faiz indirimi ihtimalini de dışlanamayacağı kanısındayız."