İsrail ve Filistin arasında yaşanan gerilimin ardından 2000 doların üzerine çıkan ons altın, bugün yaşadığı düşüşlerle birlikte piyasalara "yarını bekleyin" mesajı verdi.

Altın fiyatlarının uluslararası piyasalardaki değerini en fazla belirleyecek faktörlerin başında gelen Fed'in faiz kararları, yarın Jerome Powell tarafından saat 21.00'de açıklanacak.

Bedelli askerlik ücretlerine zam yolda, tahminler dudak uçuklatıyor Bedelli askerlik ücretlerine zam yolda, tahminler dudak uçuklatıyor

YARIN AÇIKLANACAK, ALTIN UÇUŞA GEÇECEK

ABD tarafından paylaşılan ekonomik veriler, yarın toplantı sonrası açıklanacak karar için faizlerin sabit bırakılacağı yönünde bir beklentiye neden oldu. Faizlerin 25 baz puan artırılmaması halinde uzmanlar, altın fiyatlarında yeniden 2000 doların üzerine hızlı ataklar gerçekleşebileceği uyarısında bulunuyor.

Her dönemin güvenli limanı olarak tanıtılan altın, Orta Doğu'da halihazırda devam eden çatışma ortamının büyümesi durumunda, jeopolitik risk nedeniyle de fiyat patlaması yaşayabilir.

Özellikle İsrail'in başlattığı kara harekatı sonrası 2000 dolar üzeri ataklar gerçekleştirilen altın için hem Fed tarafından açıklanacak faiz kararı hem de ilerleyen günlerde İsrail'in operasyonları hayati derecede önemli olacak.

SAVAŞ UZARSA ENFLASYON REKOR KIRACAK

Devam eden savaş ortamının genişlemesi ve başka ülkelere sıçraması ise küresel piyasalar için bir kıyamete dönüşebilir. Uzmanlar, Orta Doğu'nun özellikle petrol ve uzak doğu piyasalarından gelen ürünler için hayati bir coğrafya olduğunu belirterek, burada yer alan ülkelerin fiilen savaşa girmesinin ticaret gemilerine sabotaj ihtimalini yukarı çıkaracağı uyarısında bulundu.

Petrol fiyatlarında yaşanacak ani bir patlama, dünya genelinde yeni bir enflasyonist hareketin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle altın için Fed tarafından gelecek karar tahmin edilebilir olsa da, jeopolitik risk faktörü bilinmezliğini korumaya devam edecek.

YARIN AKŞAMA KADAR HAZIRLIĞINI YAPIN

Buna karşın uzmanlar mevcut durumun devam etmesi ve faizlerin pas geçilmesi halinde altında dikkate değer bir yükseliş hareketinin başlayabileceği uyarısında bulundu.

Yatırımcılar, yarın akşam saatlerine kadar pozisyon almaları halinde, Fed toplantısı sonrasında büyük bir getiriyi cebine koyabilir.

Editör: İrem Nur Kaya