"Bamyadan mermi" lafı artık tarih oldu. Çünkü bamya öyle pahalandı ki, fiyatı dudak uçuklattı.

Yozgat’ta baharat ve kuruyemiş ile birlikte bamya satışı yapan esnaf Orhan Dolangez, 
“Bamya üretim anlamında sadece belli bir bölgede üretiliyor, daha çok Amasya bölgesinde üretiliyor. Üretim de kısıtlı miktarda yapılıyor. Üretimi biraz zor, tabii ki toplanması, bunun iplere dizilmesi, kurutulması, kuruduğu zaman fire vermesi, zahmetli bir iş. Sınırlı bir bölgede yetiştirildiği için ürün pahalı. Bu ürün sektörün ve piyasanın talebi de tabii ki fiyat belirleyen etkenlerden bir tanesi. İki sene öncesinde, Pandemi öncesinde 300-400 liraya sattığımız bamyayı bugün, bugünkü fiyat olarak söyleyeyim bin lira, bin 200 lira civarında satılıyor. Bamyanın kendi arasında bu fiyat belirleyen kendi arasında sınıfları da var. İğne ucu dediğimiz bamya var, çiçek bamya dediğimiz bamya var, iri bamya var, yaş bamya var. Bunların her bir tanesi farklı şekilde piyasada alıcısı var, fiyat değerleri var. Bunlar fiyatı belirleyen etkenler. Yaş bamya sezonunda 80-90-100 civarında satılıyor. Bunlar biraz daha iri, vatandaş bunu yaş olarak alıp, dilimliyor, buzdolabına atıp, derin dondurucuda bunu saklıyor daha sonra da yemek olarak kullanabiliyor.” dedi.

Dolangez, “100 gram bamya bugün 100 lira, iki kişilik bir aileye ancak yetecek bir pozisyonda. Bamya et ile beraber tüketilen bir ürün, etin fiyatı bugün 200-280-300 lira civarında. 100 gramlık bir yemek 300 liralık lüks bir tüketim ürünü haline geldi. Bamya artık herkesin tüketebileceği bir ürün olmaktan çıktı” diye konuştu.

Yozgatlı bir diğer esnaf Murat Ursavaş da “Bamya bu seneki satışları gayet güzel, her seneki gibi bu senede müşterilerin talepleri çok oluyor. Çiçek bamya 900 ile 1000 lira arasında değişiyor, yaş bamya da ortalama 70-80 liradan kilosu satışı var. Çiçek bamya zahmetli bir iş, kurutulması, işçiliği biraz daha ağırdır. Yaş bamyanın bir kilosundan bir yemek yapıyorsunuz, kuru bamyanın 100 gramından bir aileye bir yemek yapıyorsunuz. Ortalama geçen sene de 700-800 lira arasında satışı vardı” ifadelerini kullandı.

Editör: Grlyrtts