Bursa’nın tarihi Tophane semtinde yüzlerce yıllık iftar ve sahur topu geleneği, çevre kirliliği nedeniyle sona erdi. Osmanlı’dan günümüze devam eden top atışı, yerini itfaiye ekipleri tarafından patlatılan ses bombasına bıraktı.
Gelenek Devam Ediyor, Ancak Şekil Değişti
Osmanlı döneminden beri Ramazan ayında iftar ve sahur saatlerini duyurmak için yapılan top atışı, artık kullanılmıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda, tarihi Tophane semtinde artık ses bombası patlatılarak gelenek yaşatılıyor.
İtfaiye ekipleri, her gün iftar ve sahur vakitlerinde Tophane’de bulunan saat kulesinin yanında ses bombasını ateşliyor. Bu sırada cami minarelerinden yükselen ezan sesiyle birlikte, Ramazan ayının manevi atmosferi Bursa sokaklarında hissediliyor.
"Ses bombası, daha pratik ve çevre dostu"
Geleneksel Ramazan topunun kaldırılmasının nedenlerinden biri, top atışında kullanılan bezlerin çevreye yayılması ve kirliliğe sebep olması. Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ses bombasının daha pratik ve kullanışlı olduğunu belirterek bu değişikliğin zorunlu hale geldiğini ifade ediyor.
Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri’nin de bulunduğu Tophane sırtlarında artık top sesleri duyulmuyor. Tarihi toplar ise işlevlerini kaybederek, turistlerin ilgi gösterdiği süs eşyaları haline geldi.
"İlk defa duyanlar irkiliyor"
Ses bombasını ilk kez deneyimleyenler, patlama anında irkilse de zamanla bu yeni geleneğe alışıyor. Bursa’nın tarihi Tophane semti, Ramazan ayında yine manevi coşkusunu koruyor ancak bu kez sesi duyurmak için farklı bir yöntem kullanılıyor.
Bursa’da Ramazan’ın vazgeçilmez geleneklerinden biri olan iftar ve sahur bildirimi, teknolojinin gelişimiyle birlikte farklı bir boyut kazansa da, kentin tarihi dokusu içinde yaşatılmaya devam ediyor.