CHP'de seçim yenilgisi sonrası flaş gelişmeler yaşanıyor.

"Kılıçdaroğlu istifa edecek mi, İmamoğlu aday mı?"

En çok bu soruların cevabı merak ediliyor.

Hürriyet'in yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde, "CHP kulislerinden edindiğim bilgileri paylaşmak istiyorum" diyerek çarpıcı ifadeler kullandı.

Selvi, şunları yazdı:

Seçim gecesi genel başkan yardımcıları Kılıçdaroğlu’na, istifalarını sunmak istemişler. Kılıçdaroğlu, “İstifa için erken. Birlikte hareket ederiz” demiş. Böylece istifaları durdurmuş. Kılıçdaroğlu partisinin yetkili kurullarını toplayacak. Önce MYK toplantısı yapılacak. Ardından Parti Meclisi toplanacak.

CHP yönetimi Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığını tartışmaya açmamaya çalışıyor. “Kılıçdaroğlu, başarısız değil, tam aksine başarılı. CHP adayı olarak yüzde 48 oranında oy aldı. 1977 seçimlerinde yüzde 42 oy alan Ecevit’ten dahi yüksek oyu almayı başardı” tezini savunuyorlar. Ecevit yüzde 42 oyu sadece CHP olarak almıştı. Kılıçdaroğlu’nun aldığı oyun içinde İYİ Parti’nin, HDP’nin, 6’lı İttifak’ın üyesi Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti ile Ümit Özdağ’ın oyları var. Ecevit yüzde 42 oy aldıktan sonra hükümet kurmuştu. O nedenle kıyaslanmaz. CHP yüzde 48 oy almadı, yüzde 25 oy alabildi. Ama bu Kılıçdaroğlu ekibinin eğilimini yansıtması açısından ilginçti.

Kılıçdaroğlu, istifa etmeyecek. Seçim gecesi yaptığı konuşmada “Yürüyüşümüz sürüyor. Ayaktayız ve buradayız” diyerek istifa etmeyeceği sinyalini vermişti. Seçimi kaybeden değil, zafer kazanmış bir lider gibi konuşmuştu.

Kılıçdaroğlu’nun önümüzdeki hafta olağanüstü kurultay kararını açıklaması bekleniyor. CHP’nin olağan kurultay süresi seçimler nedeniyle durdurulmuştu. Ancak olağan kongre sürecinin en az eylül ayında tamamlanabileceği bu nedenle Kılıçdaroğlu’nun temmuz ayında olağanüstü kurultayı tercih edeceği söyleniyor.

Seçimlerin üzerinden 24 saat geçmeden Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanlığı’na soyunduğunun ilk işaretini verdi. İmamoğlu, “Kimse endişe etmesin, her şey yeniden başlıyor. Unutmayın, değişmeyen tek şey değişimdir” diye açıklama yapınca CHP kulisleri hareketlendi. İmamoğlu, seçim gecesi CHP Genel Merkezi’nde Kılıçdaroğlu ile görüşmüş. Bu ne anlama geliyor bilmiyorum. Ama cumhurbaşkanı adayı olması Kılıçdaroğlu tarafından engellenen Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanlığı’na soyunursa işler karışacak. İstanbul sermayesi İmamoğlu’nu CHP’ye genel başkan yapmak istiyor.

Ekrem İmamoğlu’nun önünde üç engel bulunuyor.

1- YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. İmamoğlu hakkındaki dava İstinaf Mahkemesi’nde bulunuyor.

2- Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanlığı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa ettiği takdirde Belediye Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulundurduğu için Belediye Başkanlığı AK Parti’nin eline geçecek. 9 ay sonra yerel yönetimler seçimi olduğu için belediye başkan adaylarını Kılıçdaroğlu belirleyecek. O nedenle belediye başkanları Kılıçdaroğlu ile ters düşmemeye çalışıyor.