Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık iki büyük depremde saat 16:00 itibariyle Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da ölenlerin sayısı 14 bin 351'e çıktı.

Deprem bölgesinin sokakları, enkaz başları cenazelerle dolup taşıyor. Bazı bölgelerde hayatını kaybedenler, kepçelerle açılan toplu mezarlara gömülmeye başlandı. İş makineleriyle açılan çukura dizilen cesetlerin başına yakınları direk, çubuk dikip ismini yazıyor, işaret için bez bağlıyor.

 Kefen bulunamadığı için cesetler battaniyeye sarılıp ya da ceset torbalarıyla gömülüyor. Diyanet ise toplu definler için yürek sızlatan bir fetva yayınladı. 

Deprem bölgesinde enkaz altından çıkarılan cenazeler, eğer yakınları varsa onlara teslim ediliyor değilse enkazların yanı başına konuluyor. Cenazeleri taşımak için cenaze aracı yetişmeyince insanlar yakınlarının cenazelerini bulabildikleri her türlü araçla nakletmeye çalışıyor. 

24 SAAT BEKLETİP GÖMME KARARI

Sokaklar ve hastane bahçelerinin cenazelerle dolup taşması üzerine AFAD kimliği belirlenemeyen cenazelerin, parmak izi alınıp fotoğrafı çekilerek defnedilmesine karar vermişti. Deremin ardından mezarlıklardaki fotoğraf ve görüntüler de yürek burktu.

UZUN ÇUKURLARA SIRALANDIRLAR

Cenazelerin daha fazla bekletilmeden gömülmesi için mezarlıklarda iş makineleri devreye girdi. Olanak bulunursa zaman zaman şehit niyetine namazlar kılındıktan sonra tek tek mezarlar yerine, açılan uzun çukurlara cesetler yan yana sıralanıyor.

BAŞLARINA ÇAPUT BAĞLIYORLAR

Yakınlarının yerini belirlemek isteyenler, cenazelerinin sırasına buldukları çubukları, direkleri dikip üzerine işaret olarak bez bağlıyor veya ismini yazıyor. Ardından iş makineleri ile üzerleri toprakla kapatılıyor. Mezarlıklarda hala yüzlerce cenaze gömülmeyi bekliyor.

TEK MEZARLIKTA 700 CENAZE

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ın Kapıcan Mezarlığı'ndan görüntü paylaşan bir vatandaş, “Cesetler hep yerde defnedilmeyi bekliyor. Ama iki kepçe var ve yetersiz. İnsanlar soğukta cenazelerini gömmeyi bekliyor. Sırada gömülmeyi bekleyen 700 kişi olduğu söylendi. Biz cenazemizi buraya bıraktık, tekrar enkaz alanına dönmek zorundayız” dedi.

CENAZE DEFİN EKİBİ GÖNDERİLDİ

İsmailağa Derneği, defin işlemlerinin İslami usullere göre yapılması ve cenazelerin yıkanması konusunda görev yapmak üzere bölgeye hocalar gönderdi. İsmailağa cemaati üyesi kadın ve erkek hocalar, cenazeleri yıkarken, mezarlıklarda cenaze namazları kıldırmaya başladı. 

DİYANET FETVA VERDİ

Binlerce kişinin yakınları için sosyal medyada kefen çağrısı yapması üzerine ise Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Seracettin Yıldız, “Deprem bölgesine dair iki önemli fetva” başlığıyla şu paylaşımda bulundu:

Ceset torbasıyla gömmek caiz midir?

1- Deprem bölgelerinde kefen bulunamadığı taktirde cenazelerin ceset torbasıyla gömülmesi caiz midir?
Cenaze defnedilirken imkan ölçüsünde kefenlemek gerekir. Bununla birlikte salgın, hastalık, deprem vb. hallerde ihtiyaç duyulduğu takdirde cenazelerin ceset torbasıyla gömülmesi de caizdir.

Cenazeler yıkamadan defnedilebilir mi?

- Deprem bölgesinde cenazeleri yıkamadan defnetmek caiz midir?
Cenazeyi su ile yıkama imkanı olduğu sürece su ile yıkamak gerekir. Yıkama imkanının olmadığı durumlarda cenazeye teyemmüm yaptırılır”

Editör: İrem Nur Kaya